Branża ślubna nie kryła rozczarowania, gdy minister zdrowia Łukasz Szumowski powiedział pod koniec  kwietnia, że rząd utrzymuje zakaz zgromadzeń powyżej 50 osób i nie rekomenduje takich imprez jak wesela czy spotkania towarzyskie. Jej przedstawiciele słali do władz dramatyczne apele o zdjęcie ograniczeń.

Czytaj też:

Znoszenie obostrzeń dot. koronawirusa od 18 maja: co z weselami

Koronawirus a ślub: co z zawartymi umowami

Mieszkacie osobno? Randka w restauracji tak, ale na dystans

Jak poinformowało Polskie Radio, wczoraj odbyła się wideokonferencja wiceminister rozwoju Olgi Semeniuk z przedstawicielami tej branży.

- Służyło ono wypracowaniu projektu wytycznych w podziale na poszczególne sektory. Czy innym jest catering, czym innym zespół muzyczny, fotograf czy agencja dekoratorska - powiedziała wiceminister.

Podczas spotkania padła data prawdopodobnego odmrożenia wesel.

- Miejmy nadzieję, że od 1 czerwca, w czwartym etapie, będziemy mogli odmrażać kolejne branże, wśród nich również ślubną - przekazała wiceminister rozwoju Olga Semeniuk.

Od połowy maja  podczas ślubu kościelnego w świątyni może przebywać więcej osób niż jeszcze w marcu czy kwietniu. Na jednego wiernego musi przypadać 10 m kwadratowych, młodzi i ich goście muszą jednak zachowywać bezpieczną odległość 2 m. Jeszcze trudniej o ślub cywilny, bo rozporządzenie wprowadzające stan epidemii przewiduje, że kierownik USC może podjąć decyzję o ograniczeniu działalności do określonych zadań, czyli zawiesić udzielanie ślubów. W niektórych USC śluby są udzielane, ale w uroczystości uczestniczy tylko para młoda i świadkowie, wszyscy w maseczkach.

Trudno też zorganizować wesele w lokalu, gdyż zgodnie z ostatnimi wytycznymi restauracje są wprawdzie od 18 maja otwarte, ale obowiązuje szereg restrykcji, np.:

limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);

dezynfekcja stolika po każdym kliencie;

zachowanie 2 m odległości między stolikami. 

blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;

zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;

noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.