Reklama

Duży problem niemieckiej turystyki. Uratują ją imigranci i uchodźcy?

Wykwalifikowani pracownicy są rozpaczliwie potrzebni nie tylko w niemieckiej opiece medycznej i handlu, ale także w branży hotelarskiej, gdzie brakuje tysięcy pracowników. Ma to teraz wpływ na godziny otwarcia i obsługę. Jednak branża wciąż ma nadzieję.

Publikacja: 21.07.2023 09:08

Restauracja na placu Gendarmenmarkt  w Berlinie

Restauracja na placu Gendarmenmarkt w Berlinie

Foto: Bloomberg

Według stowarzyszenia branżowego DEHOGA hotele i restauracje w Niemczech potrzebują obecnie ponad 65 000 dodatkowych pracowników. „Według comiesięcznych badań DEHOGA, brak pracowników jest regularnie jednym z największych wyzwań dla firm” – stwierdziło stowarzyszenie. „Federalna Agencja Pracy zgłasza w czerwcu 33 160 wolnych miejsc pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej. Zakładamy jednak, że rzeczywiste zapotrzebowanie jest co najmniej dwukrotnie większe, ponieważ wiele firm nie zgłasza już swoich wolnych miejsc pracy do agencji zatrudnienia lub urzędów pracy” - powiedziała Sandra Warden, ekspert ds. rynku pracy DEHOGA.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Gastronomia
Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama