Duży problem niemieckiej turystyki. Uratują ją imigranci i uchodźcy?

Wykwalifikowani pracownicy są rozpaczliwie potrzebni nie tylko w niemieckiej opiece medycznej i handlu, ale także w branży hotelarskiej, gdzie brakuje tysięcy pracowników. Ma to teraz wpływ na godziny otwarcia i obsługę. Jednak branża wciąż ma nadzieję.

Publikacja: 21.07.2023 09:08

Restauracja na placu Gendarmenmarkt  w Berlinie

Restauracja na placu Gendarmenmarkt w Berlinie

Foto: Bloomberg

Według stowarzyszenia branżowego DEHOGA hotele i restauracje w Niemczech potrzebują obecnie ponad 65 000 dodatkowych pracowników. „Według comiesięcznych badań DEHOGA, brak pracowników jest regularnie jednym z największych wyzwań dla firm” – stwierdziło stowarzyszenie. „Federalna Agencja Pracy zgłasza w czerwcu 33 160 wolnych miejsc pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej. Zakładamy jednak, że rzeczywiste zapotrzebowanie jest co najmniej dwukrotnie większe, ponieważ wiele firm nie zgłasza już swoich wolnych miejsc pracy do agencji zatrudnienia lub urzędów pracy” - powiedziała Sandra Warden, ekspert ds. rynku pracy DEHOGA.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Gastronomia
Rekord! Zamówił w rok 865 dostaw jedzenia. Głównie kebabów
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Gastronomia
Burger drwala wrócił do McDonald's. Cena na sezon 2024/2025
Gastronomia
Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech
Gastronomia
Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Gastronomia
Nowy prezes Starbucks chce uprościć menu i przyciągnąć klientów