Reklama

Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności

Z codziennych dostaw korzystają miliony osób, a teraz branża cateringowa chce walczyć z problemem niewykorzystywanych nadwyżek produkcyjnych, dotąd często wyrzucanych. Można je będzie taniej kupić. To jeden z pierwszych tego typu projektów na świecie

Publikacja: 23.07.2025 10:55

Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności

Foto: Adobe Stock

Rynek domowych cateringów, czyli codziennych dostaw zestawów posiłków, rozwija się w Polsce szczególnie mocno od pandemii. W. 2024 roku jego wartość przekroczyła 3,5 mld zł, a według prognoz w ciągu pięciu lat wzrośnie do 5,4 mld zł. 

Jak w każdym sektorze rynku spożywczego problemem jest marnowanie żywności. Ale branża ma na to swój pomysł.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Gastronomia
Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama