Rynek domowych cateringów, czyli codziennych dostaw zestawów posiłków, rozwija się w Polsce szczególnie mocno od pandemii. W. 2024 roku jego wartość przekroczyła 3,5 mld zł, a według prognoz w ciągu pięciu lat wzrośnie do 5,4 mld zł.
Jak w każdym sektorze rynku spożywczego problemem jest marnowanie żywności. Ale branża ma na to swój pomysł.
Czytaj więcej
Rynek dostaw jedzenia nad Wisłą znalazł się na zakręcie. Usługa dociera – w zależności od statyst...
Żywność już nie do śmieci
Firma logistyczna Goodspeed obsługująca dostawy cateringów dla wielu producentów nawiązała w tym celu współpracę z platformą Too Good To Go, obsługującą sprzedaż nadwyżek żywności w gastronomii czy handlu. Coraz więcej firm umożliwia zakupy w obniżonej cenie produktów, które w innym wypadku trafiłyby do śmieci.
W cateringu rosnąca skala produkcji przekłada się na nadwyżki. Powodem jest duża zmienność zamówień po stronie klientów oraz konieczność utrzymywania bufora produkcyjnego, który minimalizuje ryzyko braków w dostawach. W rezultacie firmy cateringowe coraz częściej posiadają w chłodniach w pełni wartościowe, ale niesprzedane posiłki, które mogą się zmarnować.