Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek

Choć zadłużenie sektora przekracza 400 mln zł, to jednak firmy są zadowolone z wyników. I spodziewają się, że konsumenci chętniej będą jadać poza domem lub zamawiać posiłki.

Publikacja: 03.03.2025 04:55

Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek

Foto: Adobe Stock

Z badania ARC Rynek i Opinia dla platformy Made for Restaurant wynika, że w 2024 r. 40 proc. Polaków wydało w restauracjach tyle samo pieniędzy, co w roku 2023, a 27 proc. je zwiększyło. Rośnie rynek dostaw, trwa boom na cateringi pudełkowe i przybywa restauracji, co pokazuje, że Polacy znów chętniej wydają nie tylko na podstawowe potrzeby, ale także przyjemności.

Długi są, ale nastroje się poprawiają

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Gastronomia
KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Gastronomia
Pizzerie tracą klientów. Efekt Żabki czy boom na kebab?