Nie ma dowodów, by alkohol wpływał na skuteczność szczepienia

Nie ma dowodów na to, że spożywanie alkoholu ma negatywny wpływ na skuteczność szczepionki przeciw COVID-19 - poinformował we wtorek brytyjski Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych i Wyrobów Medycznych (MHRA).

Aktualizacja: 04.05.2021 16:12 Publikacja: 04.05.2021 15:46

Nie ma dowodów, by alkohol wpływał na skuteczność szczepienia

Foto: Fotorzepa/ Marian Zubrzycki

Agencja odpowiedziała w ten sposób na wątpliwości, pojawiające się w mediach społecznościowych, jakoby zaszczepieni powinni powstrzymać się od picia alkoholu przez dwa tygodnie od daty szczepienia. Już w styczniu zresztą przedstawiciele organizacji charytatywnej Drinkaware twierdzili, że istnieją dowody na to, że picie, zwłaszcza regularne, może wpływać na zdolność organizmu do budowania odporności, w odpowiedzi na niektóre szczepionki.

W ulotkach informacyjnych, dołączanych przez producentów do szczepionek, nie ma jednak nic, co sugerowałoby taki związek.

Dostęp do artykułu wymaga aktywnej subskrypcji!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Diagnostyka i terapie
Rak piersi nie wybiera. Chora często dowiaduje się zbyt późno
Diagnostyka i terapie
Co ma żaba do depresji? Okazuje się, że może pomóc
Diagnostyka i terapie
Tabletka „dzień po” także od położnej. Izabela Leszczyna zapowiada zmiany
Diagnostyka i terapie
Zaświeć się na niebiesko – jest Światowy Dzień Świadomości Autyzmu
Diagnostyka i terapie
Naukowcy: Metformina odchudza, bo organizm myśli, że ćwiczy