fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Styl życia

Wina do świątecznych potraw i likier do kawy

Ermitage Bocka to typowe cuvée‚ wino robione z kilku odmian: cabernet sauvignon‚ cabernet franc‚ merlot‚ pinot noir‚ syrah‚ portugieser i kékfrankos. A więc szczepów teoretycznie niemieszalnych‚ na widok których francuscy konserwatyści dostaliby palpitacji serca. Bo jest tu i Bordeaux‚ i Dolina Rodanu‚ Burgundia i austriacki Burgenland.
Ale Józsefowi‚ producentowi, potomkowi osadników saksońskich wszystko się udaje. Ermitage to wino ze średniej jego półki‚ więc co najmniej dobre. Trochę beczki‚ ale nie za dużo‚ nadaje mu gładkości w ustach. Owocowości aromatów nie tłumią zaś nuty kawy i czekolady. Pić teraz, ewentualnie odłożyć, ale do roku. Bock Ermitage 2005 Villany‚ Węgry Bock József. Cena – 48 zł
Importer – Dionizos Sklep Winiarski www.dionizos.com Barbera jest uważana za podstawową‚ niemal domową‚ rustykalną odmianę‚ którą można obsadzić każdy skrawek ziemi i otrzymać proste‚ ludowe‚ orzeźwiające wino. To najpopularniejszy – po sangiovese – szczep uprawiany na Półwyspie Apenińskim. Takie odmiany występują w każdym kraju‚ ale wszędzie są też ludzie‚ którzy potrafią zrobić z nich cuda. W piemonckiej Albie należy do nich m.in. rodzina Borgogno‚ która się zajmuje barberą od ponad 200 lat. Wino może dojrzewać‚ ale jest na tyle zadziorne‚ że do cięższych potraw jest wyśmienite już dziś. Bardzo ciemne‚ owocowe‚ ale stonowane i nieco eteryczne. Lekko jeszcze chropowate w ustach‚ z lekką‚ charakterystyczną dla tej odmiany goryczką. Raczej do posiłku niż do kontemplacji. Kolekcjonerzy mogą go schować do piwniczki na kilka (przynajmniej pięć) lat. Borgogno 2005. DOC Barbera d’Asti Superiore. Cena – około 45 zł. Importer – Dionizos Sklep Winiarski www.dionizos.com Choć obecny w Polsce od wielu lat‚ niemal zupełnie nieznany. Inaczej na świecie – to jeden z najlepiej sprzedawanych likierów wykorzystywanych w wielu koktajlach‚ kilka kropel fantastycznie wzbogaca filiżankę kawy. Często stosowany także do deserów. Pochodzi z Meksyku i jest wyrabiany z tamtejszej świeżo palonej kawy (wyłącznie arabiki) oraz importowanego rumu. Jest produkowany od 1936 roku i od początku sprzedawany w brązowej charakterystycznej butelce‚ która przed rokiem poddana została nieznacznemu liftingowi. Firma Kahlua SA należy do wielkiego koncernu Pernod-Ricard‚ który wytwarza w Poznaniu również naszą wyborową. Charakteryzuje się ciemnobrązową barwą wpadającą w cynamonową‚ zapachem świeżo palonej kawy‚ nieco gorzkawym. Smak ma słodki (ale nie do końca)‚ bogaty‚ kawowo-czekoladowy. Kahlua. Cena – około 80 zł. www.sklep-ballantines.pl/sklep/index
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA