Styl życia

Tytus pod specjalnym nadzorem

PAT
Bohater filmu zrealizowanego przez brytyjskich dokumentalistów jest wyjątkowy z dwóch powodów – badacze rejestrują jego życie na taśmie filmowej od dnia narodzin w 1974 roku. A poza tym szczyci się imponującą liczbą potomstwa
Domem Tytusa i jego stada jest masyw wulkanów Wirunga znajdujący się na pograniczu Rwandy i Kongo. Tam na wysokości około 3 tys. metrów goryle górskie znalazły dogodne warunki do życia. Od goryli nizinnych różnią się mocniejszą budową, dłuższymi, grubszymi i ciemniejszymi włosami.
Są największymi małpami człekokształtnymi – dorosły samiec może ważyć od 150 do 200 kilogramów. Ich ulubionymi pokarmami są świeże pędy bambusa, listki pokrzywy i ostu, delikatnie zrywane zręcznymi palcami. Pierwszą badaczką życia i obyczajów goryli była Amerykanka Dian Fossey. Obecnie strażnicy parku narodowego w Ruandzie i Fundacja Pomocy Gorylom Dian Fossey opiekują się 350 gorylami, których liczba stale rośnie. Fossey obserwowała stado od 1967 roku i systematycznie notowała spostrzeżenia w zeszytach i na celuloidowej taśmie. Dwa najbardziej zaprzyjaźnione z nią goryle nie tylko pozwalały zbliżać się na odległość ręki, ale nawet dotykać. Zaprzyjaźniła się z nimi. Odkryła, że są istotami społecznymi, pełnymi ciekawości i uczuć, a ich wzajemne relacje bywają nie mniej złożone, jak te w świecie ludzi. Są sojusze, spiski, a także zdrady czy bezpardonowa walka o władzę.
Skomplikowane jest także życie obserwowanego Tytusa, który miał zaledwie cztery lata, gdy stracił ojca, matkę, siostrę i został na świecie sam. Wspomógł go wtedy goryl Beetsme, którego stado przyjęło wcześniej. Te dwa osobniki dały początek nowej małpiej społeczności, do której dołączyły wkrótce kolejne samce, ale – co zaskoczyło naukowców – przez kilka lat w stadzie nie pojawiały się samice. Kolejni badacze obserwowali obejmowanie przywództwa w grupie przez Tytusa i jego wieloletnie, rozważne rządy. Skutecznie dbał o zapewnienie pożywienia swojej coraz liczniejszej rodzinie i chronił ją przed oczami i strzelbami bezwzględnych kłusowników. Obecnie w stadzie znajduje się 25 goryli, ale Tytus coraz częściej staje wobec groźby detronizacji. Osiągnął już bardzo dojrzały wiek i pojawia się coraz więcej pretendentów do przejęcia władzy w grupie. Jednym z poczynających sobie coraz śmielej jest Kuryama, jego syn. Dotąd był największym sojusznikiem ojca, ale konfrontacja wydaje się nieunikniona. Jakie będą jej konsekwencje, jak zachowa się w tej sytuacji Tytus – opowiada kapitalnie zrealizowany film. [i][b]Tytus. Król goryli 15.50 | TVP 1 | NIEDZIELA[/b][/i]
Źródło: Rzeczpospolita

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL