Styl życia

Dieta 1000 kcal

Pomidory, pomidory...
Fotorzepa, Seweryn Sołtys
Dieta jest najbardziej znana i najczęściej polecana jako skuteczny sposób odchudzania. Jadłospis jest tak ułożony, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników. Należy jeść białka, tłuszcze i węglowodany, ale w odpowiednio mniejszej ilości.
Zanim jednak zaczniemy stosować dietę, należy przez tydzień zapisywać wszystko co się zjada - każdy posiłek i przekąskę. W diecie tej zaleca się zmniejszenie ilości produktów zawierających tzw. "puste kalorie" i "bomby kaloryczne" (duże ilości tłuszczu, słodycze, tłuste mięsa, wędliny i sery - szczególnie żółte, piwo, alkohol).
Wszystko co się zjada, należy kroić na cienkie plasterki. Stwarza to pozory obfitości. Z diety należy wyłączyć ostre przyprawy, które pobudzają apetyt. Należy jeść na małych talerzykach, co pozwala oszukać wzrok. Po każdym kęsie odłóż kanapkę na talerzyk. Sięgnij po nią gdy będziesz mieć puste usta. Wypij szklankę wody przed posiłkiem. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj. Nie należy zjadać czegoś tylko dlatego, że mogłoby się zmarnować. Pamiętaj o usunięciu skóry z drobiu, a śmietanę zastępuj kefirem lub jogurtem.
I śniadanie - 250 kcal, II śniadanie - 100 kcal, Obiad - 350 kcal, Podwieczorek - 100 kcal, Kolacja - 200 kcal I śniadanie - 250 kcal: Do wyboru: - Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka. - 3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę. - 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin. - Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką. - Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę. - Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału. - Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu. II śniadanie i Podwieczorek - 100 kcal: Do wyboru: - Kromka chleba z masłem i pomidorem. - Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem. - Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka. - Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem. - 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem. - Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym. - 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem. - 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej. - 4 cienkie plasterki mortadeli. - Plasterek szynki gotowanej. - 6 plasterków polędwicy drobiowej. - 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek. - 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem. - Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa. - Mały banan. - Grejpfrut. - 2 brzoskwinie. - 2 jabłka. - 2 delicje. - 5 kostek czekolady. - 3 kulki lodów owocowych. Obiad - 350 kcal: Do wyboru: - Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami. - 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem. - 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. - 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami. - Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku. - Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru. - Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie. Kolacja - 200 kcal: Do wyboru: - Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego. - Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g). - 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora. - Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora. - Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego. - Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa - Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)
Źródło: ROL

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL