Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 16.06.2025 10:15 Publikacja: 12.10.2023 21:00
Pochodzące sprzed ok. 10 tys. lat malowidła naskalne w Tassili N’Ajjer, Algeria
Foto: Dmitry Pichugin/Shutterstock
Międzynarodowy zespół złożony z kilkudziesięciu uczonych poddał biochemicznej analizie próbki osadu pobrane z wewnętrznych ścianek ponad 13 tys. naczyń odkopanych na blisko 600 stanowiskach archeologicznych, z różnych okresów, w różnych krajach. W 7000 próbek stwierdzono obecność tłuszczów występujących w mleku i jego przetworach. Naukowcy wzięli pod uwagę także wyniki badań genetycznych przeprowadzonych na grupie pół miliona współczesnych Europejczyków, zestawionych z wynikami badań DNA pobranego z kości ludzi prehistorycznych zachowanych w grobach w Europie i Azji. Badania te wykazały, że upłynęło sporo czasu między wynalezieniem rolnictwa a początkiem konsumpcji mleka.
W trakcie badań wykopaliskowych w miejscowości Łabunie koło Zamościa archeolodzy odkryli kości mamuta. Badania p...
Naukowcy zbadali DNA szkieletów Majów, pochowanych w pobliżu Copán. Analiza potwierdziła dramatyczny spadek popu...
Hiszpańscy naukowcy dowodzą, że znaleźli najstarszy kompletny odcisk palca człowieka, który umieszczony został n...
Egipskie Ministerstwo Turystyki i Zabytków poinformowało o nowym odkryciu archeologicznym. Badaczom udało się uz...
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
Naukowcy przeanalizowali znaleziony na starożytnym cmentarzysku w Yorku szkielet z tajemniczym zagłębieniem w mi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas