Sok z cytryny nadal będzie legalny w konfiturach z wiśni

Do konfitur dalej będzie można dodawać zagęszczony sok z cytrusów oraz produkować dżemy z obniżoną zawartością cukrów na podstawie polskich przepisów.

Publikacja: 09.01.2020 07:35

Sok z cytryny nadal będzie legalny w konfiturach z wiśni

Foto: Adobe Stock

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad projektem rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

Projekt jest ściśle związany z unijną dyrektywą, tzw. dżemową. Określa również parametry dla niektórych wyrobów krajowych. Okazało się bowiem, że polscy producenci mają wątpliwości, jak stosować rozporządzenie unijne (związane z dyrektywą) do oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Chodzi m.in. o dżemy o obniżonej zawartości cukrów.

Polskie rozporządzenie nie odwołuje się wprost do unijnego. Producenci mają więc wątpliwości, czy mogą wytwarzać dżemy zgodnie z krajowymi przepisami i i informować na etykiecie o obniżonej zawartości cukru czy nie. Postulowali więc wyłączenie wyrobów znakowanych jako o obniżonej zawartości cukrów z wymogu dotyczącego zawartości 60 proc. lub więcej ekstraktu ogólnego. Dzięki temu mogliby legalnie produkować w Polsce dżemy o niskiej zawartości cukru.

Okazuje się, że aż 87 proc. rynku przetworów „dżemowych" stanowią właśnie produkty oznaczone jako niskosłodzone.

Ministerstwo Rolnictwa wychodzi naprzeciw tym postulatom. Projekt wyjaśnia te wątpliwości. Przewiduje, że wyroby objęte krajowym rozporządzeniem nie muszą spełniać wymogu poziomu ekstraktu minimalnego, o którym mówi unijne rozporządzenie.

Ponadto projekt wprowadza możliwość zastosowania soku z owoców cytrusowych w produkcji konfitur jako naturalnego środka zakwaszającego (w tym zagęszczonego).

Według Ministerstwa Rolnictwa unijne uregulowania dopuszczają odmienne uregulowania krajowe. Takie posiada m.in. Walia dla dżemów o obniżonej zawartości cukrów.

Obecnie dżemy i konfitury produkuje 1298 podmiotów.

Rozporządzenie ma wejść w życie po upływie 14 dni od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

Etap legislacyjny: uzgodnienia publiczne

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad projektem rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

Projekt jest ściśle związany z unijną dyrektywą, tzw. dżemową. Określa również parametry dla niektórych wyrobów krajowych. Okazało się bowiem, że polscy producenci mają wątpliwości, jak stosować rozporządzenie unijne (związane z dyrektywą) do oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Chodzi m.in. o dżemy o obniżonej zawartości cukrów.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nieruchomości
Droga konieczna dla wygody sąsiada? Ważny wyrok SN ws. służebności
Sądy i trybunały
Emilia Szmydt: Czuję się trochę sparaliżowana i przerażona
Zawody prawnicze
Szef palestry pisze do Bodnara o poważnym problemie dla adwokatów i obywateli
Sądy i trybunały
Jest opinia Komisji Weneckiej ws. jednego z kluczowych projektów resortu Bodnara
Materiał Promocyjny
Dlaczego warto mieć AI w telewizorze
Prawo dla Ciebie
Jest wniosek o Trybunał Stanu dla szefa KRRiT Macieja Świrskiego