Reklama

"Dobry posiłek" w szpitalach. Sprawdzamy, czy to się uda

Eksperci przekonują, że polepszenie jakości posiłków w szpitalach nie będzie możliwe bez zmiany przepisów.

Aktualizacja: 11.09.2023 11:28 Publikacja: 06.09.2023 03:00

Wózek z daniami obiadowymi dla pacjentek

Wózek z daniami obiadowymi dla pacjentek

Foto: PAP/ Grzegorz Michałowski

– Zdrowie to także dobre wyżywienie w trakcie leczenia. Pacjenci często nie są zadowoleni z jakości serwowanych posiłków – mówi w klipie przygotowanym na potrzeby kampanii wyborczej minister zdrowia Katarzyna Sójka.

I zapowiada wprowadzenie programu „Dobry posiłek”, na realizację którego szpitale mają dostać dodatkowe środki. Z kolei jakość serwowanych dań ma być weryfikowana przez NFZ poprzez specjalne ankiety.

NIK: system ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia w szpitalach

– Problem słabej jakości wyżywienia w szpitalach nie jest nowy. Sam NFZ przeprowadzał niedawno ankietę, z której wynikało, że to nie jakość leczenia jest w nich piętą achillesową, ale właśnie poziom posiłków – przyznaje Władysław Perchaluk, prezes Związku Szpitali Powiatowych Województwa Śląskiego.

Potwierdza to Ewa Talma-Pogrzebska z zespołu prawa administracyjnego i gospodarczego w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich. RPO wielokrotnie występował do Ministerstwa Zdrowia, starając się zainteresować je problemem.

– Główne zastrzeżenia dotyczą jakości i wielkości porcji, braku urozmaicenia posiłków, ich małej częstotliwości (trzy razy dziennie – zamiast pięć), wychłodzenia dań podawanych na ciepło – wskazuje Ewa Talma-Pogrzebska.

Reklama
Reklama

I przypomina, że sprawę w 2018 r. badała też Najwyższa Izba Kontroli (NIK). Uznała wówczas, iż system ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia w szpitalach. W większości kontrolowanych placówek pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia, przygotowane z surowców niskiej jakości i o niewłaściwych wartościach odżywczych.

Czytaj więcej

Artur Bartkiewicz: PiS naprawia ochronę zdrowia. Poczekasz kilka lat i zjesz smaczny obiad

Przeterminowane produkty, niedoważone porcje

Z kolei kontrole Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Inspekcji Handlowej wskazały, że wiele sprawdzonych firm cateringowych używało m.in. przeterminowanych produktów, nie informowało o alergenach, stosowało tańsze zamienniki, oferowało niedoważone porcje.

Zdaniem Ewy Talmy-Pogrzebskiej, zmiany są pożądane, i to od wielu lat.

Władysław Perchaluk chciałby natomiast, aby rządzący usiedli do rozmów z przedstawicielami szpitali powiatowych i wspólnie zastanowili się na rozwiązaniem problemów, które ich dotyczą. Jednocześnie wskazuje, że samo dosypanie pieniędzy przez rząd niewiele zmieni w kwestii wyżywienia. Powód?

– Szpitale dostają środki nieznaczone. Gospodarują więc nimi tak, aby zapewnić sobie niezakłócone funkcjonowanie. Tymczasem płace zaczynają pokrywać nawet do 90 proc. miesięcznego budżetu szpitalnego, a za pozostałe 10 proc. placówki nie są w stanie funkcjonować i tym bardziej zapewnić posiłków na odpowiednim poziomie – wskazuje prezes Perchaluk.

Reklama
Reklama

W ocenie eksperta należy przede wszystkim oddzielić środki na leczenie sensu stricto od pieniędzy na wypłaty i kwestie związane z działalnością placówek, w tym sprzątanie, wyżywienie, koszty administracyjne.

– Bez tego dyrektorzy, którzy muszą mierzyć się z trudnościami finansowymi, dodatkowe pieniądze przekierują na inny cel, a niekoniecznie na polepszenie jakości posiłków – dodaje.

Ewa Talma-Pogrzebska zwraca uwagę na konieczność zmian w przepisach, ale w innych zakresie.

– Szpitale nie mają ustawowego obowiązku zapewniania pacjentom wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia, jak np. zakłady opiekuńczo-lecznicze – tłumaczy.

W efekcie, jak podkreśla, w ustawie o działalności leczniczej cały czas jest luka prawna, która utrudnia dochodzenie pacjentom swoich praw.

I dodaje, że RPO wielokrotnie zwracał uwagę na tę kwestię w swoich wystąpieniach.

Reklama
Reklama

– Pomimo jego starań minister zdrowia nie skorzystał do tej pory z możliwości prawnego uregulowania wymagań zbiorowego żywienia w szpitalach – podsumowuje przedstawicielka Biura RPO.

Czytaj więcej

PiS zapowiada program "Dobry Posiłek". Obiecuje lepsze jedzenie w szpitalach
Ochrona zdrowia
Lewica chce likwidacji składki zdrowotnej. Proponuje nowy podatek
Ochrona zdrowia
Zespół Trójstronny. Do końca roku zmian ws. podwyżek nie będzie
Ochrona zdrowia
Rośnie sprzeciw wobec nowelizacji ustawy antynikotynowej
Ochrona zdrowia
Prof. Piotr Czauderna, doradca prezydenta: Potrzebujemy sieci bezpieczeństwa medycznego
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Ochrona zdrowia
Awantura o zdrowie. Sojusz taktyczny lekarzy z PiS?
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama