– Zdrowie to także dobre wyżywienie w trakcie leczenia. Pacjenci często nie są zadowoleni z jakości serwowanych posiłków – mówi w klipie przygotowanym na potrzeby kampanii wyborczej minister zdrowia Katarzyna Sójka.
I zapowiada wprowadzenie programu „Dobry posiłek”, na realizację którego szpitale mają dostać dodatkowe środki. Z kolei jakość serwowanych dań ma być weryfikowana przez NFZ poprzez specjalne ankiety.
NIK: system ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia w szpitalach
– Problem słabej jakości wyżywienia w szpitalach nie jest nowy. Sam NFZ przeprowadzał niedawno ankietę, z której wynikało, że to nie jakość leczenia jest w nich piętą achillesową, ale właśnie poziom posiłków – przyznaje Władysław Perchaluk, prezes Związku Szpitali Powiatowych Województwa Śląskiego.
Potwierdza to Ewa Talma-Pogrzebska z zespołu prawa administracyjnego i gospodarczego w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich. RPO wielokrotnie występował do Ministerstwa Zdrowia, starając się zainteresować je problemem.
– Główne zastrzeżenia dotyczą jakości i wielkości porcji, braku urozmaicenia posiłków, ich małej częstotliwości (trzy razy dziennie – zamiast pięć), wychłodzenia dań podawanych na ciepło – wskazuje Ewa Talma-Pogrzebska.