Kobieta, która odkryła kiwi

Historia kobiety, która w latach 60. XX wieku wprowadziła na amerykański rynek blisko 200 egzotycznych owoców, zmieniając znacząco amerykańską kuchnię.

Aktualizacja: 31.01.2016 22:48 Publikacja: 31.01.2016 22:42

Kobieta, która odkryła kiwi

Foto: materiały prasowe

Opowieść o Friedzie Caplan zaczyna się banalnie. Urodzona w 1923 roku w Los Angeles w rodzinie z klasy średniej, skończyła studia, wyszła za mąż, urodziła pierwszą córeczkę. I wtedy zaczęła się jej właściwa historia. Podjęła pracę biurową w spożywczej firmie wujostwa.

- Kiedy przyjmowałam pieniądze, pytałam klientów, czy chcą kupić grzyby – wspomina Frieda. - Wtedy uważano je za smakołyk. Większość nie chciała, ale odpowiedziała sieć sklepów. Rozmówca chciał wykorzystać grzyby w reklamie na święto Dziękczynienia. Po tygodniu złożył gigantyczne zamówienie. Obdzwoniłam wszystkich hodowców grzybów, ale wyprzedali grzyby. Wsiadłam więc do mojego kombiaka, z córeczką w becie.

Udało się. Znalazła towar, którego szukała.

- Zaczęliśmy sprowadzać inne towary specjalistyczne, na przykład mango – wspomina następny etap pracy. - Wtedy były rzadkością, tak jak czerwone grapefruity.

Założyła własną firmę, choć były to czasy, w których kobiety nie zajmowały się jeszcze taką działalnością. Ale Frieda problemów nie dostrzegała, tylko je – rozwiązywała. Jako zwolenniczka przekraczania barier, po półrocznych poszukiwaniach podjętych na zamówienie klienta, znalazła wreszcie „chiński agrest”. Zmieniła mu nazwę na kiwi.

- Szukałam pół roku – wspomina w filmie Frieda. - Nie miałam pojęcia, czego szukam. Nawet nie wiedziałam, jak to wygląda.

Pierwsze 240 klatek z kiwi sprzedawała cztery miesiące, ale nie zniechęciło jej to do dalszego działania.

- Kiedy odkrywa nowe owoce jak kiwi, kłębian, jagodzian rambutan, pitaja, bardzo się emocjonuje – ujawnia jedna ze współpracownic Friedy. - Nawet nie pomyśli, że Amerykanie nigdy nie kupią tego owocu.

Frieda wyprzedziła swoją epokę o czterdzieści lat.

- W 1990 „Los Angeles Times” zamieścił listę osób z południowej Kalifornii, które wywarły wpływ na cały naród – wspomina Frieda Caplan. - Była tam Jane Fonda, ten od Disneya, Mike Eisner, no i ja. Nie mogłam w to uwierzyć.

Kiedy zakładała firmę, w ofercie miała ona 60 gatunków. Obecnie jest ich około 600, z czego co najmniej 200 Frieda samodzielnie wprowadziła na rynek.

W roku 1986 obowiązki prezesa firmy Frieda’s Finest Produce Specialties przejęła córka, Karen, ale Frieda nie odeszła na emeryturę.

Ma już ponad 90., ale z życiem jest wciąż na bieżąco – pisze nawet maile.

- Zawsze byłam aktywistką – przyznaje Frieda. - Kobiety Przeciw Broni Palnej, Centrum do Walki z Biedą. Aby mieć udział w rządzeniu krajem i światem, trzeba posiadać wiedzę. Człowiek musi być świadomy i wiedzieć, że istnieją różne strony medalu.

Za zasługi w dziedzinie rolnictwa, przedsiębiorczości i przemysłu spożywczego Uniwersytet Kalifornii nadał jej tytuł doktora honoris causa.

Premiera amerykańskiego dokumentu „Królowa owoców” w poniedziałek 1 lutego o 22 w Kuchnia+.

Telewizja
Międzynarodowe jury oceni polskie seriale w pierwszym takim konkursie!
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Telewizja
Arya Stark może powrócić? Tajemniczy wpis George'a R.R. Martina
Telewizja
„Pełna powaga”. Wieloznaczny Teatr Telewizji o ukrywaniu tożsamości
Telewizja
Emmy 2024: „Szogun” bierze wszystko. Pobił rekord
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Telewizja
"Gra z cieniem" w TVP: Serial o feminizmie w dobie stalinizmu