Reklama

Kobieta, która odkryła kiwi

Historia kobiety, która w latach 60. XX wieku wprowadziła na amerykański rynek blisko 200 egzotycznych owoców, zmieniając znacząco amerykańską kuchnię.

Aktualizacja: 31.01.2016 22:48 Publikacja: 31.01.2016 22:42

Kobieta, która odkryła kiwi

Foto: materiały prasowe

Opowieść o Friedzie Caplan zaczyna się banalnie. Urodzona w 1923 roku w Los Angeles w rodzinie z klasy średniej, skończyła studia, wyszła za mąż, urodziła pierwszą córeczkę. I wtedy zaczęła się jej właściwa historia. Podjęła pracę biurową w spożywczej firmie wujostwa.

- Kiedy przyjmowałam pieniądze, pytałam klientów, czy chcą kupić grzyby – wspomina Frieda. - Wtedy uważano je za smakołyk. Większość nie chciała, ale odpowiedziała sieć sklepów. Rozmówca chciał wykorzystać grzyby w reklamie na święto Dziękczynienia. Po tygodniu złożył gigantyczne zamówienie. Obdzwoniłam wszystkich hodowców grzybów, ale wyprzedali grzyby. Wsiadłam więc do mojego kombiaka, z córeczką w becie.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Telewizja
Gwiazda „Hotelu Zacisze” nie żyje. Prunella Scales miała 93 lata
Telewizja
Nagrody Emmy 2025: Historyczny sukces 15-latka z „Dojrzewania”. „Studio” i „The Pitt” najlepszymi serialami
Telewizja
Legendy i nieco sprośności w nowym sezonie Teatru TV: Fredro spotyka Mickiewicza
Telewizja
Finał „Simpsonów” zaskoczył widzów. Nie żyje jedna z głównych bohaterek
Materiał Promocyjny
Rynek europejski potrzebuje lepszych regulacji
Telewizja
„The Last of Us” bije rekord w Ameryce, a zagrożenie rośnie
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama