Reklama
Rozwiń
Reklama

Nowy, wspaniały świat

Dokumentalny cykl „Witajcie w przyszłości” pokazuje świat, w którym nowe technologie zamienią nasze życie w pasmo nieustających przyjemności

Publikacja: 11.03.2010 10:32

Nowy, wspaniały świat

Foto: DISCOVERY SCIENCE

Nie lubicie kwaśnych owoców albo smaku gotowanych warzyw? Niewykluczone, że za kilka lat będziecie się nimi zajadać niczym najsłodszymi cukierkami lub lodami z polewą czekoladową. Naukowcy już pracują nad tym, jak zmienić chemiczną wrażliwość rozmieszczonych na języku kubków smakowych, by to co jest kwaśne, gorzkie lub słone, miało słodki smak.

Czeka nas rewolucja w świecie muzyki. Nie tylko powstają już roboty, które mogą występować na scenie w towarzystwie koncertujących muzyków, wybijając np. rytm na bębnach, ale także programy komputerowe umożliwiające wspólne muzykowanie posiadaczom iPhone’ów.

W tym przypadku telefon komórkowy zachowuje się jak niezwykle czuły instrument, który reaguje na... gest. Wystarczy potrząśnięcie dłonią lub delikatny ruch nadgarstkiem, aby wydobyć nowe, zaskakujące brzmienie. Na dodatek skomponowany w ten sposób utwór możemy przesłać stojącemu obok koledze. Muzyczne bity przeskakują z telefonu na telefon dzięki energicznemu machnięciu ręką!

Przyznam, że byłem oczarowany wynalazkami i gadżetami zaprezentowanymi w „Witajcie w przyszłości”. Zwłaszcza że prowadzący program Baratunde Thurston, czarnoskóry komik i dziennikarz, potrafi wszystko przystępnie wyjaśnić. A przy tym nie traci poczucia humoru, zachowując ironiczny dystans do nowinek.

Można pomyśleć, że czeka na nas nowy, wspaniały świat, w którym będziemy w stanie spełnić każdą swoją zachciankę.

Reklama
Reklama

Mój niepokój wzbudził jednak sposób wykorzystywania najnowocześniejszych technologii przez speców od reklamy i promocji. W jednym z odcinków Thurston odwiedza instytut, w którym prowadzone są badania nad neuromarketingiem. Naukowcy dają mu do obejrzenia różnego rodzaju zdjęcia, rejestrując przy tym aktywność bioelektryczną jego mózgu, aby precyzyjnie określić, które z elementów poszczególnych obrazów najmocniej przykuły uwagę gościa.

Okazuje się, że współczesna nauka jest w stanie uchwycić podświadome reakcje człowieka, a co za tym idzie – lepiej poznać jego potrzeby i pragnienia niż on sam. Jak z tej wiedzy skorzystają firmy handlowo-usługowe?

Jednak czytanie w myślach to tylko wycinek tego, co nas czeka. W kolejnych odcinkach Baratunde Thurston pokazuje, jak technologiczny postęp wpłynie na m.in. komunikację między ludźmi, seks, kwestie związane z poczuciem bezpieczeństwa i sposób prowadzenia wojen.

[i]Witajcie w przyszłości

21.30 | Discovery science | środa[/i]

Nie lubicie kwaśnych owoców albo smaku gotowanych warzyw? Niewykluczone, że za kilka lat będziecie się nimi zajadać niczym najsłodszymi cukierkami lub lodami z polewą czekoladową. Naukowcy już pracują nad tym, jak zmienić chemiczną wrażliwość rozmieszczonych na języku kubków smakowych, by to co jest kwaśne, gorzkie lub słone, miało słodki smak.

Czeka nas rewolucja w świecie muzyki. Nie tylko powstają już roboty, które mogą występować na scenie w towarzystwie koncertujących muzyków, wybijając np. rytm na bębnach, ale także programy komputerowe umożliwiające wspólne muzykowanie posiadaczom iPhone’ów.

Reklama
Telewizja
Gwiazda „Hotelu Zacisze” nie żyje. Prunella Scales miała 93 lata
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Telewizja
Nagrody Emmy 2025: Historyczny sukces 15-latka z „Dojrzewania”. „Studio” i „The Pitt” najlepszymi serialami
Telewizja
Legendy i nieco sprośności w nowym sezonie Teatru TV: Fredro spotyka Mickiewicza
Telewizja
Finał „Simpsonów” zaskoczył widzów. Nie żyje jedna z głównych bohaterek
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Telewizja
„The Last of Us” bije rekord w Ameryce, a zagrożenie rośnie
Reklama
Reklama