Reklama

Branża mięsna narzeka na zakaz uboju rytualnego

Zakaz uboju rytualnego szkodzi polskim zakładom – twierdzą przedstawiciele przemysłu rzeźniczego.

Publikacja: 17.07.2013 08:52

Jak wskazuje Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, w naszym kraju wołowinę z uboju rytualnego produkowało ok. 40 ubojni.

– Podobna jest skala produkcji mięsa drobiowego. Wartość eksportu mięsa od zwierząt ubijanych bez ogłuszania szacuje się na 1,5 mld zł rocznie. Ta kwota stanowi odpowiednio ok. 30 proc. i 10 proc. wartości całego eksportu mięsa wołowego i drobiowego – wskazuje Choiński. Przestrzega, że sytuacja może pociągnąć za sobą spore zwolnienia w zakładach.

Jak jednak poinformował Główny Urząd Statystyczny, od stycznia do kwietnia krajowi producenci sprzedali za granicę 66 tys. ton wołowiny o wartości ponad 224 mln euro. Nieco mniej niż w analogicznym okresie 2012 r., kiedy  ubój rytualny był  jeszcze możliwy. Wtedy eksport wyniósł 68,6 tys. ton, a jego wartość 217 mln euro.

–  Ograniczenia wynikające z ustawy o zakazie stosowania uboju rytualnego sprawiają, że krajowe zakłady nie mają szans na konkurowanie z zagranicznymi koncernami na rynkach międzynarodowych – mówi Henryk Kania, prezes ZM Henryk Kania.

Jego zdaniem polscy producenci odczują odrzucenie projektu ustawy dopuszczającej ubój zwierząt bez ogłuszania.

Reklama
Reklama

– Politycy ograniczają polskim producentom szansę na eksport żywności na rynki zagraniczne – mówi. Podkreśla jednak, że jego firma bezpośrednio nie odczuwa ograniczenia, ponieważ nie specjalizuje się w eksporcie mięsa na rynki zainteresowane pozyskaniem tego rodzaju surowca.

Również PKM Duda nie narzeka. Miał zakład zajmujący się ubojem rytualnym, ale podporządkowując się wprowadzonym przepisom, z końcem 2012 r. zaprzestał tej działalności. Twierdzi, że bez niej radzi sobie bardzo dobrze.

Spór o ubój rytualny, to przykład legislacyjnej fuszerki

Jak wskazuje Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, w naszym kraju wołowinę z uboju rytualnego produkowało ok. 40 ubojni.

– Podobna jest skala produkcji mięsa drobiowego. Wartość eksportu mięsa od zwierząt ubijanych bez ogłuszania szacuje się na 1,5 mld zł rocznie. Ta kwota stanowi odpowiednio ok. 30 proc. i 10 proc. wartości całego eksportu mięsa wołowego i drobiowego – wskazuje Choiński. Przestrzega, że sytuacja może pociągnąć za sobą spore zwolnienia w zakładach.

Reklama
Prawo w Polsce
Trzy weta Karola Nawrockiego. „Obywatele państwa polskiego są traktowani gorzej"
Nieruchomości
Sprzedaż mieszkania ze spadku. Ministerstwo Finansów tłumaczy nowe przepisy
Konsumenci
UOKiK stawia zarzuty platformie Netflix. „Nowe zasady gry, bez zgody użytkownika"
Matura i egzamin ósmoklasisty
Nadchodzi najpoważniejsza zmiana w polskiej ortografii od kilkudziesięciu lat
Matura i egzamin ósmoklasisty
CKE podała terminy egzaminów w 2026 roku. Zmieni się też harmonogram ferii
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama