Kolejny kryzys olejowy Europy

Południe Europy musi zmierzyć się z kolejnym kryzysem olejowym. Plaga owadów oraz marne zbiory sprawiły, że w tym roku na rynek trafiło wyjątkowo mało oleju wyciskanego z oliwek czyli oliwy.

Aktualizacja: 13.12.2014 17:52 Publikacja: 13.12.2014 17:23

Włochy i Hiszpania wyprodukują mniej oliwy

Włochy i Hiszpania wyprodukują mniej oliwy

Foto: Bloomberg

We Włoszech deszczowe lato wyjątkowo nie sprzyjało dojrzewaniu oliwek. Inwazja larwy  muszki oliwnej sprawiła, że tegoroczne zbiory spadły o około 35 procent - informuje włoski instytutu badań rynkowych Ismea. Najbardziej dotknięte plagą owadów zostały plantacje we Włoszech i Hiszpanii. Na dodatek we włoskiej Apulii, jednego z zagłębia produkcji oliwy, bakteria Xylella Fastidiosa zniszczyła niemal milion drzew oliwnych.

Według prognoz ten sezon będzie najgorszy od 15 lat, a ceny oliwy rekordowo wysokie, co wkrótce mają odczuć konsumenci w całej Europie oraz USA.

Za tonę doskonałej jakości włoskiej oliwy tłoczonej na zimno trzeba było zapłacić w listopadzie 6308 euro - to wzrost w ciągu ostatnich dwóch miesięcy o 46 proc. Za średniej jakości oliwę tłoczoną na zimno z Hiszpanii trzeba było zapłacić 2764 euro za tonę. To wzrost w ciągu ostatnich dwóch miesięcy o 61 proc.

W Hiszpanii tegoroczne zbiory oliwek wyniosą 750 tys., ton - obliczył ogólnokrajowych związków rolników ASAJA. W zeszły roku padł rekord zbiorów - Hiszpanie zebrali 1,78 mln ton oliwek. We Włoszech natomiast zbiory wyniosły 302,470 ton - w zeszły roku zebrano 463,701 ton oliwek.

Kiepskie zbiory i mała produkcja oliwy to jednak szansa dla innych producentów oliwy. - Grecji liczy na większy eksport oliwy. Także Tunezja ma nadzieję na zdobycie większej niż dotychczas części rynku. Także Portugalia i Maroko liczą na zwiększenie eksportu. Tym bardziej, że według prognoz tegoroczne włoskie zbiory oliwek są większe o 127 proc. w stosunku do zeszłego roku. Natomiast zbiory w Tunezji mają być cztery razy obfitsze niż w zeszły sezonie.

Mimo doskonałych zbiorów w Grecji i Tunezji średnia zbiorów w regionie Morza Śródziemnego, gdzie wytwarza się 97 proc. światowej produkcji oliwy - będzie niższa niż w zeszłym sezonie o około 31 procent.

We Włoszech deszczowe lato wyjątkowo nie sprzyjało dojrzewaniu oliwek. Inwazja larwy  muszki oliwnej sprawiła, że tegoroczne zbiory spadły o około 35 procent - informuje włoski instytutu badań rynkowych Ismea. Najbardziej dotknięte plagą owadów zostały plantacje we Włoszech i Hiszpanii. Na dodatek we włoskiej Apulii, jednego z zagłębia produkcji oliwy, bakteria Xylella Fastidiosa zniszczyła niemal milion drzew oliwnych.

Według prognoz ten sezon będzie najgorszy od 15 lat, a ceny oliwy rekordowo wysokie, co wkrótce mają odczuć konsumenci w całej Europie oraz USA.

Przemysł spożywczy
Zniknęły procenty. Fatalna pomyłka producenta popularnego polskiego piwa
Przemysł spożywczy
Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania
Przemysł spożywczy
Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online
Przemysł spożywczy
Kolejna ukraińska sieć próbuje sił w Polsce. Tym razem chodzi o kawiarnie
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość