Kolejny kryzys olejowy Europy

Południe Europy musi zmierzyć się z kolejnym kryzysem olejowym. Plaga owadów oraz marne zbiory sprawiły, że w tym roku na rynek trafiło wyjątkowo mało oleju wyciskanego z oliwek czyli oliwy.

Aktualizacja: 13.12.2014 17:52 Publikacja: 13.12.2014 17:23

Włochy i Hiszpania wyprodukują mniej oliwy

Włochy i Hiszpania wyprodukują mniej oliwy

Foto: Bloomberg

We Włoszech deszczowe lato wyjątkowo nie sprzyjało dojrzewaniu oliwek. Inwazja larwy  muszki oliwnej sprawiła, że tegoroczne zbiory spadły o około 35 procent - informuje włoski instytutu badań rynkowych Ismea. Najbardziej dotknięte plagą owadów zostały plantacje we Włoszech i Hiszpanii. Na dodatek we włoskiej Apulii, jednego z zagłębia produkcji oliwy, bakteria Xylella Fastidiosa zniszczyła niemal milion drzew oliwnych.

Według prognoz ten sezon będzie najgorszy od 15 lat, a ceny oliwy rekordowo wysokie, co wkrótce mają odczuć konsumenci w całej Europie oraz USA.

Za tonę doskonałej jakości włoskiej oliwy tłoczonej na zimno trzeba było zapłacić w listopadzie 6308 euro - to wzrost w ciągu ostatnich dwóch miesięcy o 46 proc. Za średniej jakości oliwę tłoczoną na zimno z Hiszpanii trzeba było zapłacić 2764 euro za tonę. To wzrost w ciągu ostatnich dwóch miesięcy o 61 proc.

W Hiszpanii tegoroczne zbiory oliwek wyniosą 750 tys., ton - obliczył ogólnokrajowych związków rolników ASAJA. W zeszły roku padł rekord zbiorów - Hiszpanie zebrali 1,78 mln ton oliwek. We Włoszech natomiast zbiory wyniosły 302,470 ton - w zeszły roku zebrano 463,701 ton oliwek.

Kiepskie zbiory i mała produkcja oliwy to jednak szansa dla innych producentów oliwy. - Grecji liczy na większy eksport oliwy. Także Tunezja ma nadzieję na zdobycie większej niż dotychczas części rynku. Także Portugalia i Maroko liczą na zwiększenie eksportu. Tym bardziej, że według prognoz tegoroczne włoskie zbiory oliwek są większe o 127 proc. w stosunku do zeszłego roku. Natomiast zbiory w Tunezji mają być cztery razy obfitsze niż w zeszły sezonie.

Mimo doskonałych zbiorów w Grecji i Tunezji średnia zbiorów w regionie Morza Śródziemnego, gdzie wytwarza się 97 proc. światowej produkcji oliwy - będzie niższa niż w zeszłym sezonie o około 31 procent.

We Włoszech deszczowe lato wyjątkowo nie sprzyjało dojrzewaniu oliwek. Inwazja larwy  muszki oliwnej sprawiła, że tegoroczne zbiory spadły o około 35 procent - informuje włoski instytutu badań rynkowych Ismea. Najbardziej dotknięte plagą owadów zostały plantacje we Włoszech i Hiszpanii. Na dodatek we włoskiej Apulii, jednego z zagłębia produkcji oliwy, bakteria Xylella Fastidiosa zniszczyła niemal milion drzew oliwnych.

Według prognoz ten sezon będzie najgorszy od 15 lat, a ceny oliwy rekordowo wysokie, co wkrótce mają odczuć konsumenci w całej Europie oraz USA.

Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy