Wszystko za sprawą wykrycia w produkcie niebezpiecznej dla zdrowia bakterii w "Serze korycińskim swojskim z orzechami włoskimi". Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność Listeria monocytogenes w 2 z 5 pobranych próbek. Ponadto w produkcie wykryto także gronkowce koagulazo-dodatnie (w 5 z 5 próbek) oraz enterotoksyny gronkowcowe w 1 z 5 próbek produktu. GIS ostrzega, że spożycie produktów zanieczyszczonych wymienionymi mikroorganizmami patogennymi może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Chodzi o ser o numerze partii: 30.06.2020, którego termin przydatności do spożycia to 30 lipca 2020 r. Producent serów Zarzeccy Sp. z o.o. zadecydował o wycofaniu ze sklepów Lidl szerszego niż wskazana partia asortymentu produktów "Sera korycińskiego" i wstrzymał produkcję do odwołania. Ze sklepowych półek usunięte zostaną sery wyprodukowane przed dniem 30 czerwca br. i te z przedziału 13 – 21 lipca br.

W zakładzie kontrolę przeprowadził Powiatowy Lekarza Weterynarii w Sokółce. Następnie producent poddał miejsce dezynfekcji. W próbkach sera korycińskiego naturalnego nie wykryto obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes, liczba gronkowców chorobotwórczych spełniała wymagania.

Przypomnijmy, że pod koniec czerwca br. GIS także ostrzegł konsumentów przed spożyciem sera korycińskiego.

Lidl niezwłocznie wycofał zakwestionowane produkty ze sklepów i poinformował o tym klientów zarówno w placówkach jak i na stronie internetowej.

Produkt nie powinien być spożywany, a w przypadku wystąpienia objawów choroby typowych dla zatrucia pokarmowego, listeriozy należy skontaktować się z lekarzem. Ser należy zwrócić do sklepu za co klient otrzyma zwrot pieniędzy.