Wszystko za sprawą wykrycia w produkcie niebezpiecznej dla zdrowia bakterii w "Serze korycińskim swojskim z orzechami włoskimi". Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność Listeria monocytogenes w 2 z 5 pobranych próbek. Ponadto w produkcie wykryto także gronkowce koagulazo-dodatnie (w 5 z 5 próbek) oraz enterotoksyny gronkowcowe w 1 z 5 próbek produktu. GIS ostrzega, że spożycie produktów zanieczyszczonych wymienionymi mikroorganizmami patogennymi może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Chodzi o ser o numerze partii: 30.06.2020, którego termin przydatności do spożycia to 30 lipca 2020 r. Producent serów Zarzeccy Sp. z o.o. zadecydował o wycofaniu ze sklepów Lidl szerszego niż wskazana partia asortymentu produktów "Sera korycińskiego" i wstrzymał produkcję do odwołania. Ze sklepowych półek usunięte zostaną sery wyprodukowane przed dniem 30 czerwca br. i te z przedziału 13 – 21 lipca br.

W zakładzie kontrolę przeprowadził Powiatowy Lekarza Weterynarii w Sokółce. Następnie producent poddał miejsce dezynfekcji. W próbkach sera korycińskiego naturalnego nie wykryto obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes, liczba gronkowców chorobotwórczych spełniała wymagania.
Przypomnijmy, że pod koniec czerwca br. GIS także ostrzegł konsumentów przed spożyciem sera korycińskiego.