Reklama

Cydrownia bez obowiązkowej rozlewni

Sadownik, który wyrabia cydr lub wino owocowe, nie musi mieć urządzeń do napełniania butelek swoim wyrobem.

Publikacja: 22.01.2014 08:19

Cydrownia bez obowiązkowej rozlewni

Foto: Fotorzepa/Bosiacki Roman

Znika kolejna bariera dla przedsiębiorców. Od dziś producenci cydrów czy wyrobów winiarskich mogą bez przeszkód zlecić rozlew ich trunków firmie, która się tym specjalizuje.

To efekt wchodzącej dziś w życie nowelizacji ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, która likwiduje jeden z absurdów utrudniających prowadzenie działalności gospodarczej.

Prawo pozwala sadownikom, którzy mają przynajmniej hektar upraw z jabłkami, na produkcję do 10 tys. litrów cydru rocznie. Do tej pory jednak zainteresowanie takimi wyrobami było znikome, mimo że Polska jest największym producentem jabłek w Europie i trzecim na świecie – wyprzedzają nas tylko Chiny i USA.

Powodem tego były bariery prawne, a wśród nich konieczność posiadania profesjonalnej rozlewni. Jej utrzymywanie nie opłacało się niewielkim producentom cydru. Ponadto nie można było przekazać wytworzonego napoju firmie, która dysponowała narzędziami do rozlewania i napełniania butelek.

Co prawda sadownicy, którzy uparli się, żeby produkować tradycyjny cydr, obchodzili prawo, ale było to uciążliwe. Musieli bowiem przekonać przedsiębiorcę posiadającego rozlewnię, żeby kupił od nich beczki z tym trunkiem, i jednocześnie zapewnić go, że odkupią wyrób, kiedy już trafi do butelek. Bez wzajemnego zaufania kontrahentów nie było to jednak możliwe.

Reklama
Reklama

Od dziś takie operacje i poszukiwanie kogoś, kto zaufa sadownikom, nie są już potrzebne. Zmienione regulacje nic bowiem nie mówią o rozlewaniu wyrobów w wypadku tych, którzy produkują rocznie do 10 tys. litrów cydru bądź też 5 tys. litrów win owocowych.

Przedsiębiorcy występujący o wpis do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino i o certyfikację wina też mają mniej wymagań do spełnienia. Nowelizacja znosi warunek podawania numeru arkusza mapy oraz całkowitej powierzchni uprawy winogron, jeśli informacja ta jest dostępna w prowadzonej przez prezesa Agencji Rynku Rolnego ewidencji producentów wina z krajowych upraw winorośli. Natomiast opłata za certyfikację zostanie wniesiona po zakończeniu kontroli uprawy, wyrobu i rozlewu wina, a nie wcześniej.

podstawa prawna: nowela ustawy z 22 listopada 2013 r. DzU z 7 stycznia 2014 r., poz. 23

Prawo karne
Prokurator krajowy o śledztwach ws. Ziobry, Romanowskiego i dywersji
Materiał Promocyjny
MLP Group z jedną z największych transakcji najmu w Niemczech
Konsumenci
Nowy wyrok TSUE ws. frankowiczów. „Powinien mieć znaczenie dla tysięcy spraw”
Praca, Emerytury i renty
O tym zasiłku mało kto wie. Wypłaca go MOPS niezależnie od dochodu
Samorząd
Więcej czasu na plany ogólne w gminach. Bruksela idzie Polsce na rękę
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Nieruchomości
Co ze słupami na prywatnych działkach po wyroku TK? Prawnik wyjaśnia
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama