Budzące wiele wątpliwości przepisy o opłacie cukrowej zostały częściowo wyjaśnione – tym razem przez administrację skarbową. W piśmie wysłanym w ubiegłym tygodniu do wicemarszałek Senatu Gabrieli Morawskiej-Staneckiej przez zastępcę szefa KAS Annę Chałupę (sygn. DOP6.0723.24.2020.CNQO) znalazły się dwie z wielu kwestii nurtujących branżę spożywczą. Wprawdzie to stanowisko nie ma charakteru wiążących objaśnień czy interpretacji, ale może być cenne wobec małej dotychczas liczby wydanych stanowisk władz w tych sprawach.
Czytaj także: Podatek cukrowy: podstawowe informacje i stawki, kto jest zobowiązany, składanie informacji
Przedsiębiorców nurtowała kwestia, czy na fakturze VAT, dokumentującej dostawę słodzonych napojów do sprzedawcy detalicznego, należy umieszczać kwotę zapłaconego podatku cukrowego. Mogłoby to być potwierdzeniem, że została ona uiszczona na konkretnym etapie obrotu. Oszczędzałoby to przedsiębiorcom formalności związanych z wzajemnym weryfikowaniem tego faktu.
Wiceszefowa KAS zauważa, że wartość cukrowej opłaty jest w takim przypadku częścią ceny dostarczanych towarów. Nie ma zatem obowiązku, w świetle przepisów ustawy o VAT, informowania o tym na fakturze poprzez odrębne wyszczególnienie wartości uiszczanej opłaty. Nie ma też jednak zakazu takiej adnotacji.
„Wystawiając fakturę, sprzedawca może, w świetle przepisów ustawy o VAT, ująć całą kwotę żądaną od nabywcy w jednej pozycji faktury, stosując odpowiednią stawkę VAT, albo wyodrębnić osobno na fakturze wysokość tej opłaty, stosując do niej tę samą stawkę VAT, którą opodatkowana będzie dostawa napoju" – czytamy w dokumencie.