Reklama
Rozwiń
Reklama

Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu: Kiedyś kręcono lody

Rozpowszechniły się dopiero wtedy, gdy tanieć zaczął cukier - mówi Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu.

Publikacja: 11.08.2016 20:08

Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu: Kiedyś kręcono lody

Foto: materiały prasowe

Rz: Polacy coraz chętniej kupują lody. Od jak dawna ten deser obecny jest w naszej kuchni?

Jarosław Dumanowski: Pierwsze zapisy związane z lodami pojawiały się w Polsce 300 lat temu. To był wielki wynalazek. Potrzebny był postęp chemii i fizyki, by pod koniec XVII stulecia powstała maszynka do lodów. Początkowo kręcono je w cylindrycznych pojemnikach z lodem, co zresztą pozostało w naszym języku do dziś, bo wciąż mówi się o „kręceniu lodów". Największy problem jednak cały czas stanowił lód, bo trzeba było go przechować z zimy lub przywieźć z gór.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Jesteśmy mistrzami świata. W prokrastynacji
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Opinie Ekonomiczne
Bogusław Chrabota: Dlaczego chińskie auta zwyciężają?
Opinie Ekonomiczne
Katarzyna Kucharczyk: Przepisy widmo, ale ryzyko realne
Opinie Ekonomiczne
Małgorzata Zaleska: NBP – kierunki zmian
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Śpiący gigant, który się nie budzi
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama