Za kilka lat produkcja cydru może sięgać w Polsce 60–80 mln litrów rocznie, szacuje Związek Sadowników RP.
Na razie ten niskoalkoholowy napój z jabłek jest u nas prawie nieznany. Dziwi to tym bardziej, że Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej i jednym z czołowych na świecie. Do tej pory firmy winiarskie nie inwestowały w cydry, oddając pola piwom z browarów. Jedną z nielicznych firm wytwarzających ten napój jest Plus H2O Drinki.
Do produkowania cydru zniechęcała wysoka akcyza. Od 1 stycznia 2013 r., po kilku latach batalii stoczonej przez branżę winiarską, resort finansów zgodził się na zmniejszenie stawki akcyzy ze 158 do 97 zł za hektolitr. Obniżka dotyczy cydrów o zawartości alkoholu do 5 proc.
Branża winiarska nie liczy na to, że w cydry zainwestują producenci piwa.
– Browary musiałyby zmienić swoją technologię i przystosować odpowiednio swój zakład, my nie mamy takiego problemu – wyjaśnia Konrad Działak, dyrektor marketingu firmy Jantoń. Ten producent i dystrybutor wina zamierza jeszcze w tym roku zadebiutować na rynku cydru.