Reklama

Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Mogą być bardzo niebezpieczne

Ze względu na to, że temperatura wody w Bałtyku w ostatnim czasie wzrosła przez upały, pojawiły się w nim przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie. Kontakt z nimi może być niezwykle niebezpieczny dla zdrowia.

Aktualizacja: 12.08.2020 16:37 Publikacja: 12.08.2020 16:27

Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Mogą być bardzo niebezpieczne

Foto: Fotorzepa, Ada Michalak

adm

Gdy temperatura wody podniesie się powyżej 20 stopni Celsjusza, mięsożerne bakterie rozmnażają się w niezwykle szybkim tempie. Każdy wzrost o jeden stopień Celsjusza oznacza, że pojawi się prawie 200 proc. mięsożernych bakterii więcej.

Przecinkowce dostają się do organizmu człowieka między innymi przez rany na skórze czy skaleczenia. Wybierając się na plażę należy więc pamiętać, aby zakładać na stopy buty. Zakazić się można również, spożywając skażone mięsożernymi bakteriami owoce morza i ryby.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Partnera
Język natury. Źródła jako świadkowie zmian klimatu i działalności człowieka
Materiał Partnera
Od nikotyny po alzheimera. Nowy model receptorów może zmienić badania nad mózgiem
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Materiał Partnera
Pierwszy kryzys gospodarczy w Polsce. Co zbudowało i pogrzebało państwo Piastów?
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama