Reklama

Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Mogą być bardzo niebezpieczne

Ze względu na to, że temperatura wody w Bałtyku w ostatnim czasie wzrosła przez upały, pojawiły się w nim przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie. Kontakt z nimi może być niezwykle niebezpieczny dla zdrowia.

Aktualizacja: 12.08.2020 16:37 Publikacja: 12.08.2020 16:27

Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Mogą być bardzo niebezpieczne

Foto: Fotorzepa, Ada Michalak

adm

Gdy temperatura wody podniesie się powyżej 20 stopni Celsjusza, mięsożerne bakterie rozmnażają się w niezwykle szybkim tempie. Każdy wzrost o jeden stopień Celsjusza oznacza, że pojawi się prawie 200 proc. mięsożernych bakterii więcej.

Przecinkowce dostają się do organizmu człowieka między innymi przez rany na skórze czy skaleczenia. Wybierając się na plażę należy więc pamiętać, aby zakładać na stopy buty. Zakazić się można również, spożywając skażone mięsożernymi bakteriami owoce morza i ryby.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Naukowcy są bliżej wyjaśnienia pochodzenia życia na Ziemi. Przełomowe wyniki badań
Nauka
W jakim wieku czujemy się najbardziej nieszczęśliwi? Wyniki badań pokazują niepokojącą zmianę
Nauka
Wyniszczające skutki długiego Covidu. Nowe badanie ujawnia ich skalę
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Reklama
Reklama