Reklama
Rozwiń
Reklama

Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Mogą być bardzo niebezpieczne

Ze względu na to, że temperatura wody w Bałtyku w ostatnim czasie wzrosła przez upały, pojawiły się w nim przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie. Kontakt z nimi może być niezwykle niebezpieczny dla zdrowia.

Aktualizacja: 12.08.2020 16:37 Publikacja: 12.08.2020 16:27

Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Mogą być bardzo niebezpieczne

Foto: Fotorzepa, Ada Michalak

adm

Gdy temperatura wody podniesie się powyżej 20 stopni Celsjusza, mięsożerne bakterie rozmnażają się w niezwykle szybkim tempie. Każdy wzrost o jeden stopień Celsjusza oznacza, że pojawi się prawie 200 proc. mięsożernych bakterii więcej.

Przecinkowce dostają się do organizmu człowieka między innymi przez rany na skórze czy skaleczenia. Wybierając się na plażę należy więc pamiętać, aby zakładać na stopy buty. Zakazić się można również, spożywając skażone mięsożernymi bakteriami owoce morza i ryby.

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Nauka
Etiopia. Pierwsza erupcja wulkanu od 12 tysięcy lat
Materiał Promocyjny
Twoja gwiazda bliżej niż myślisz — Mercedes Van ProCenter
Materiał Partnera
Spirala milczenia. Dlaczego boimy się mówić, co naprawdę myślimy?
Nauka
W Chinach odkryto ciekawą strukturę. To największy tego typu obiekt na Ziemi
Nauka
Sztuczna inteligencja pomogła znaleźć ślady życia w skałach sprzed 3,3 miliarda lat
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępcy zwiększają skalę ataków na urządzenia końcowe – komputery i smartfony
Nauka
Spisek w mrowisku. Naukowcy odkryli, jak pasożyty zmuszają mrówki do zabicia własnej królowej
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama