Mikroskopijne ślady skrobi na narzędziach krzemiennych sprzed 30 tys. lat odkryli badacze z Instytutu Prehistorii i Protohistorii we Florencji, zespołem kierowała dr Anna Revedin. Wyniki badań publikuje amerykańskie czasopismo „PNAS”.
Ślady zachowały się na narzędziach pochodzących ze stanowisk neandertalskich i Homo sapiens w Czechach, Rosji i we Włoszech. Ślady przetrwały na tłuczkach do miażdżenia i rozgniatania substancji organicznych.
Dotychczas sądzono, że w epoce lodowej ludzie żywili się mięsem, dlatego tłuczkami posługiwali się podczas przygotowywania mięsa i kości do spożycia. Na kościach z wielu stanowisk z tego okresu zachowały się ślady cięcia i skrobania.
Naukowcy z Florencji badali pod mikroskopem ślady na krzemiennych narzędziach. Zrobili to, zanim zabytki zostały umyte po wydobyciu z ziemi. Dzięki temu zaobserwowali na nich drobiny skrobi pochodzące z łodyg, liści i korzeni takich roślin jak trawy, paprocie, trzcina, tatarak.
Ślady spożywania pokarmu roślinnego w epoce, gdy podstawą gospodarki było łowiectwo, zachowały się także w Ohalo w Izraelu. Odkryto tam wklęsły kamień, rodzaj kamiennej misy, na ściankach przetrwały ślady miażdżenia i gotowania ziaren dzikich zbóż – jęczmienia i żyta, 25 tys. lat temu. W Afryce ludzie spożywali dzikie sorgo 100 tys. lat temu.