Cukrzyca mniej groźna dla wegetarian

Osoby, które nie jedzą mięsa, są w mniejszym stopniu narażone na ryzyko zapadnięcia na cukrzycę lub choroby serca

Publikacja: 04.04.2011 14:54

Szparagi w Cafe Alibi

Szparagi w Cafe Alibi

Foto: Fotorzepa, Radek Pasterski RP Radek Pasterski

Poziom cukru i cholesterolu, ciśnienie krwi, obwód w pasie i współczynnik masy ciała (BMI) - podwyższenie wartości tych wskaźników może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, a w konsekwencji do rozwoju poważnych schorzeń. Wiele wskazuje, że zagrożenie to w mniejszym stopniu dotyczy wegetarian. W porównaniu z osobami jadającymi mięso mają oni niższe wartości wspomnianych wskaźników - za wyjątkiem poziomu cholesterolu.

To wniosek z badań dr Nico Rizzo z amerykańskiego Loma Linda University. Ich wyniki opublikowało pismo "Diabetes Care". Swoim zasięgiem objęły one ponad 700 osób. Jak ustalili naukowcy, na 100 wegetarian u 23 występowały co najmniej trzy symptomy zaburzeń metabolicznych. W stu osobowej grupie nie-wegetarian pojawiły się one u 39. Natomiast w grupie pół-wegetarian (jedzący mięso lub drób rzadziej niż raz w tygodniu) u 37 na 100 osób. – Spodziewałem się istnienia pewnej różnicy między tymi grupami, ale nie sądziłem, że będzie ona tak duża – mówi dr Rizzo.

Przykładowo, współczynnik BMI (powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat podanej w metrach) wegetarian wynosił średnio 25.7. Tym samym był o cztery punkty niższy niż u osób jedzących mięso. Dla porównania, wartość BMI przekraczająca 25 oznacza nadwagę, a przekraczająca 30 otyłość.

Autor badań nie jest pewny, co odpowiada za tę różnicę. – Przede wszystkim spożycie mięsa, ale też nawozów roślin. A może kombinacja obydwu? – zastanawia się dr Rizzo. Istnieje również możliwość, że to nie dieta jest tego przyczyną. Badania pokazały jedynie istnienie związku między wyborami żywieniowymi, a czynnikami zdrowotnymi. Nie stwierdziły natomiast istnienia związku przyczynowo-skutkowego. Dla przykładu, wysokie BMI samo w sobie prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi, a pośrednio także poziomu cukru, stąd zwiększa ryzyko choroby serca lub rozwoju cukrzycy.

Interpretując wyniki tych badań należy wziąć również pod uwagę fakt, że wskaźniki zdrowotne uczestników nie były śledzone w dłużej perspektywie czasowej. Co dodatkowo ciekawe, dane pochodziły z Adventist Heralth Study 2, projektu, który objął członków Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego. Aż 35 proc. z nich nie je mięsa, podczas gdy w generalnej populacji Amerykanów wegetarianie stanowią tylko 5 proc.

Jeszcze jedną różnicą, na istnienie której zwrócił uwagę dr Rizzo, był wiek badanych. Wegetarianie mieli średnio trzy wiosen więcej niż osoby jedzące mięso. – Nawet jeśli są starsi, to mogą pochwalić się lepszą kondycją – tłumaczy naukowiec. – A to również wydaje mi się dość interesujące.

 

 

Poziom cukru i cholesterolu, ciśnienie krwi, obwód w pasie i współczynnik masy ciała (BMI) - podwyższenie wartości tych wskaźników może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, a w konsekwencji do rozwoju poważnych schorzeń. Wiele wskazuje, że zagrożenie to w mniejszym stopniu dotyczy wegetarian. W porównaniu z osobami jadającymi mięso mają oni niższe wartości wspomnianych wskaźników - za wyjątkiem poziomu cholesterolu.

Pozostało jeszcze 83% artykułu
Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego