Reklama

Cukrzyca mniej groźna dla wegetarian

Osoby, które nie jedzą mięsa, są w mniejszym stopniu narażone na ryzyko zapadnięcia na cukrzycę lub choroby serca

Publikacja: 04.04.2011 14:54

Szparagi w Cafe Alibi

Szparagi w Cafe Alibi

Foto: Fotorzepa, Radek Pasterski RP Radek Pasterski

Poziom cukru i cholesterolu, ciśnienie krwi, obwód w pasie i współczynnik masy ciała (BMI) - podwyższenie wartości tych wskaźników może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, a w konsekwencji do rozwoju poważnych schorzeń. Wiele wskazuje, że zagrożenie to w mniejszym stopniu dotyczy wegetarian. W porównaniu z osobami jadającymi mięso mają oni niższe wartości wspomnianych wskaźników - za wyjątkiem poziomu cholesterolu.

To wniosek z badań dr Nico Rizzo z amerykańskiego Loma Linda University. Ich wyniki opublikowało pismo "Diabetes Care". Swoim zasięgiem objęły one ponad 700 osób. Jak ustalili naukowcy, na 100 wegetarian u 23 występowały co najmniej trzy symptomy zaburzeń metabolicznych. W stu osobowej grupie nie-wegetarian pojawiły się one u 39. Natomiast w grupie pół-wegetarian (jedzący mięso lub drób rzadziej niż raz w tygodniu) u 37 na 100 osób. – Spodziewałem się istnienia pewnej różnicy między tymi grupami, ale nie sądziłem, że będzie ona tak duża – mówi dr Rizzo.

Przykładowo, współczynnik BMI (powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat podanej w metrach) wegetarian wynosił średnio 25.7. Tym samym był o cztery punkty niższy niż u osób jedzących mięso. Dla porównania, wartość BMI przekraczająca 25 oznacza nadwagę, a przekraczająca 30 otyłość.

Autor badań nie jest pewny, co odpowiada za tę różnicę. – Przede wszystkim spożycie mięsa, ale też nawozów roślin. A może kombinacja obydwu? – zastanawia się dr Rizzo. Istnieje również możliwość, że to nie dieta jest tego przyczyną. Badania pokazały jedynie istnienie związku między wyborami żywieniowymi, a czynnikami zdrowotnymi. Nie stwierdziły natomiast istnienia związku przyczynowo-skutkowego. Dla przykładu, wysokie BMI samo w sobie prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi, a pośrednio także poziomu cukru, stąd zwiększa ryzyko choroby serca lub rozwoju cukrzycy.

Interpretując wyniki tych badań należy wziąć również pod uwagę fakt, że wskaźniki zdrowotne uczestników nie były śledzone w dłużej perspektywie czasowej. Co dodatkowo ciekawe, dane pochodziły z Adventist Heralth Study 2, projektu, który objął członków Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego. Aż 35 proc. z nich nie je mięsa, podczas gdy w generalnej populacji Amerykanów wegetarianie stanowią tylko 5 proc.

Reklama
Reklama

Jeszcze jedną różnicą, na istnienie której zwrócił uwagę dr Rizzo, był wiek badanych. Wegetarianie mieli średnio trzy wiosen więcej niż osoby jedzące mięso. – Nawet jeśli są starsi, to mogą pochwalić się lepszą kondycją – tłumaczy naukowiec. – A to również wydaje mi się dość interesujące.

 

 

Poziom cukru i cholesterolu, ciśnienie krwi, obwód w pasie i współczynnik masy ciała (BMI) - podwyższenie wartości tych wskaźników może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, a w konsekwencji do rozwoju poważnych schorzeń. Wiele wskazuje, że zagrożenie to w mniejszym stopniu dotyczy wegetarian. W porównaniu z osobami jadającymi mięso mają oni niższe wartości wspomnianych wskaźników - za wyjątkiem poziomu cholesterolu.

Pozostało jeszcze 83% artykułu
Reklama
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Nauka
Jedyny w Polsce reaktor jądrowy MARIA wznowi prace
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama