- Rozporządzenie w sprawie systemu jakości produktów rolnych i środków spożywczych nie zezwala państwu członkowskiemu na obejście zasad dotyczących nazw handlowych określonych w rozporządzeniu o jednolitej wspólnej organizacji rynku - zaznaczył unijny Sąd rozpatrując skargę Republiki Czeskiej przeciwko Komisji (sygn. sprawy: T-51/14).
Zgodnie z rozporządzeniem „o jednolitej wspólnej organizacji rynku" z 22 października 2007 r. jedynie produkty zawierające nie mniej niż 80 % i nie więcej niż 90 % tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 % wody i nie więcej niż 2 % suchej masy beztłuszczowej mleka mogą być wprowadzane na rynek pod nazwą handlową „masło". Niemniej jednak tej zasady nie stosuje się do nazw produktów, których szczegółowy charakter jest oczywisty ze względu na tradycyjne stosowanie. Produkty, które są objęte takim odstępstwem znajdują się w wykazie sporządzonym przez Komisję.
Specjał zamiast masła
„Pomazánkové máslo" jest produktem podobnym do masła, wykorzystywanym jako pasta do smarowania, lecz również jako składnik do wyrobu innych produktów spożywczych. Produkt ten, który jest sprzedawany przede wszystkim w Republice Czeskiej, zawiera wagowo minimalnie 31% tłuszczu i nie mniej niż 42% suchej masy i zawartość wody do 58%.
Trybunał Sprawiedliwości wskutek skargi o stwierdzenie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego, w ramach której Komisja zarzucała Republice Czeskiej, że zezwoliła na sprzedaż tego produktu pod nazwą „pomazánkové máslo" (masło do smarowania), stwierdził, że produkt ten nie mógł być zakwalifikowany jako masło, a zatem nie mógł być sprzedawany pod tą nazwą. Trybunał stwierdził zatem uchybienie zobowiązaniom Republiki Czeskiej (sygn.: C-37/11).
Niemniej jednak, w celu możliwości dalszego używania nazwy „pomazánkové máslo". w odniesieniu do tego produktu, Republika Czeska wystąpiła do Komisji z wnioskiem o przyznanie jemu charakteru „gwarantowanej tradycyjnej specjalności" (GTS), uznając że kryteria określone mocą rozporządzenia „o jednolitej wspólnej organizacji rynku" nie mają zastosowania względem GTS. System GTS przewidziany w przepisach rozporządzenia „w sprawie systemu jakości" zezwala na rejestrację w szczególności środków spożywczych wytworzonych z tradycyjnych surowców lub charakteryzujących się tradycyjnym sposobem produkcji.