Więcej chemii w żywności

Konsumenci stracą. Ministerstwo Rolnictwa zapowiada obniżenie wymagań wobec żywności. Tłumaczy to ochroną interesów rolników.

Aktualizacja: 14.04.2008 12:59 Publikacja: 14.04.2008 04:41

Więcej chemii w żywności

Foto: Fotorzepa, Jak Jakub Ostałowski

Chodzi o wyższe limity dla pestycydów i innych substancji szkodliwych dla zdrowia. Marek Sawicki, minister rolnictwa, planuje nowelizację prawa żywnościowego.

Nasi rolnicy muszą przestrzegać norm unijnych. Bruksela określa najwyższe dopuszczalne limity chemikaliów zawartych w kupowanych przez konsumentów owocach, warzywach i mięsie. Kraje członkowskie mają jednak prawo podnieść poprzeczkę swoim producentom żywności. Polska – w wielu sytuacjach – tak właśnie robi. Pięć lat temu kilkakrotnie zaostrzono limit dla endosulfanu używanego przy spryskiwaniu czarnej porzeczki, co utrudniło życie jej plantatorom.

40 proc. nawet o tyle mogą spaść plony, jeśli Unia Europejska zaostrzy normy dotyczące stosowania środków ochrony roślin

Pomysł ministra Sawickiego podoba się lobby rolniczemu. – Nie powinniśmy być w gorszej sytuacji niż rolnicy z innych krajów UE, którzy mogą u nas sprzedawać swoje produkty – mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Tłumaczy, że do tej pory wyższe standardy nie były palącym problemem, bo polscy rolnicy i przetwórcy oferowali tańszą żywność. Teraz ceny surowców poszły w górę i sytuacja się zmieniła.

Izabela Tańska, ekspert z firmy IGI Food Consulting, przyznaje, że niektóre standardy mogą być trudne do spełnienia dla wielu rolników. Jej zdaniem polska żywność nie będzie jednak gorsza od tej z importu. – Wciąż ta żywność będzie bezpieczna. Polska nie może bowiem obniżyć standardów poniżej tych, które są uznane za bezpieczne w UE – uspokaja konsumentów Tańska.

Podlegli Sawickiemu urzędnicy już zaczęli przegląd przepisów. – Na razie sprawdzamy, co można zmienić. Nie zweryfikowaliśmy jeszcze wszystkiego – podkreśla Małgorzata Książyk, dyrektor biura prasowego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nie wiadomo więc jeszcze, kto najwięcej zyska na zmianach. Na razie ministerstwo opublikowało jedynie projekt noweli rozporządzenia, które określa, ile pestycydów może się znaleźć w paszach. Z planów legislacyjnych resortu na pierwsze półrocze 2008 r. wynika też, że urzędnicy chcą zmniejszyć wymogi dla produkujących wyroby mleczne o tradycyjnym charakterze. Część przepisów może też zmienić szefowa resortu zdrowia Ewa Kopacz, bo to jej ministerstwo decyduje, ile resztek pestycydów znajdzie się w żywności.

Chodzi o wyższe limity dla pestycydów i innych substancji szkodliwych dla zdrowia. Marek Sawicki, minister rolnictwa, planuje nowelizację prawa żywnościowego.

Nasi rolnicy muszą przestrzegać norm unijnych. Bruksela określa najwyższe dopuszczalne limity chemikaliów zawartych w kupowanych przez konsumentów owocach, warzywach i mięsie. Kraje członkowskie mają jednak prawo podnieść poprzeczkę swoim producentom żywności. Polska – w wielu sytuacjach – tak właśnie robi. Pięć lat temu kilkakrotnie zaostrzono limit dla endosulfanu używanego przy spryskiwaniu czarnej porzeczki, co utrudniło życie jej plantatorom.

Konsumenci
Pozew grupowy oszukanych na pompy ciepła. Sąd wydał zabezpieczenie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Sądy i trybunały
Dr Tomasz Zalasiński: W Trybunale Konstytucyjnym gorzej już nie będzie
Konsumenci
TSUE wydał ważny wyrok dla frankowiczów. To pokłosie sprawy Getin Banku
Nieruchomości
Właściciele starych budynków mogą mieć problem. Wygasają ważne przepisy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Prawo rodzinne
Przy rozwodzie z żoną trzeba się też rozstać z częścią krów