Reklama

Restauracje pod ścianą, kryzys jak w czasie pandemii

Rosnące koszty działalności i inflacja po raz kolejny uderzają w sektor, który nie pozbierał się jeszcze po stratach, jakie przyniosła seria lockdownów i ograniczeń w pracy. Dwie trzecie firm jest w fatalnej sytuacji finansowej.

Publikacja: 08.01.2023 21:00

Restauracje pod ścianą, kryzys jak w czasie pandemii

Foto: Adobe Stock

Gdy nadchodzą trudne czasy i Polacy łapią się za kieszenie, zazwyczaj zaczynają od ograniczania wydatków na rozrywki poza domem. W tej grupie są także wydatki na gastronomię. Raporty ARC Rynek i Opinia czy GfK Polonia wskazują, że takie oszczędności deklaruje grupa ok. 40–50 proc. ankietowanych. Widać to już w wynikach sektora.

Więcej firm ma kłopoty

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Gastronomia
Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama