Reklama
Rozwiń

Burza wokół żywności modyfikowanej

Jeśli wierzyć stwierdzeniu: „jesteś tym, co jesz”, to od żywności GMO lepiej się dystansować – tak wynika z badań prowadzonych przez naukowców.

Aktualizacja: 14.02.2018 09:50 Publikacja: 14.02.2018 09:44

Burza wokół żywności modyfikowanej

Foto: AdobeStock

GMO, czyli genetycznie modyfikowane organizmy, to głównie rośliny, których fragment materiału genetycznego przetworzono z myślą o poprawie wydajności. Pierwsze rośliny genetycznie zmodyfikowane - soję, kukurydzę, bawełnę i rzepak - wyhodowano w USA. Dziś GMO stanowi tam około 90 procent upraw soi, kukurydzy i bawełny. Monokultury wypierają inne uprawy, a także lasy.

Rośliny GMO typu Bt są odporne na działanie szkodników, a typu Th - na pestycydy. Jednak szkodliwe owady, mające ginąć za sprawą transgenicznych roślin typu Bt, wykształciły odporność na wytwarzaną przez te odmiany toksynę. Ale i chwasty stały się odporne - trzeba dziś rozpylać czterokrotnie więcej zabójczego glifosatu niż w latach 90., gdy zaczynano go stosować.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Film
Trudne wyzwania imigranckich dzieci z wiedeńskiej podstawówki
Film
Jak Vera Brandes zorganizowała słynny solowy koncert Keitha Jarretta w Kolonii?
Patronat Rzeczpospolitej
19. BNP Paribas Dwa Brzegi: Złota Palma z Cannes na otwarcie, Marcin Dorociński bohaterem retrospektywy
Film
Zmarł Michael Madsen, znany aktor filmów Quentina Tarantino
Film
Dinozaury, Superman i „Vinci 2" Machulskiego. Co czeka na nas w kinach latam?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama