Reklama

Burza wokół żywności modyfikowanej

Jeśli wierzyć stwierdzeniu: „jesteś tym, co jesz”, to od żywności GMO lepiej się dystansować – tak wynika z badań prowadzonych przez naukowców.

Aktualizacja: 14.02.2018 09:50 Publikacja: 14.02.2018 09:44

Burza wokół żywności modyfikowanej

Foto: AdobeStock

GMO, czyli genetycznie modyfikowane organizmy, to głównie rośliny, których fragment materiału genetycznego przetworzono z myślą o poprawie wydajności. Pierwsze rośliny genetycznie zmodyfikowane - soję, kukurydzę, bawełnę i rzepak - wyhodowano w USA. Dziś GMO stanowi tam około 90 procent upraw soi, kukurydzy i bawełny. Monokultury wypierają inne uprawy, a także lasy.

Rośliny GMO typu Bt są odporne na działanie szkodników, a typu Th - na pestycydy. Jednak szkodliwe owady, mające ginąć za sprawą transgenicznych roślin typu Bt, wykształciły odporność na wytwarzaną przez te odmiany toksynę. Ale i chwasty stały się odporne - trzeba dziś rozpylać czterokrotnie więcej zabójczego glifosatu niż w latach 90., gdy zaczynano go stosować.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Film
Złoty Lew dla Jima Jarmuscha za „Father Mother Sister Brother”
Film
Wenecja 2025: Złoty Lew dla Jima Jarmuscha za „Father Mother Sister Brother”
Film
Wenecja 2025: Dla kogo wenecki Złoty Lew?
Film
Ostatnie godziny umierającej małej Palestynki. Jedna z dziesięciu tysięcy
Film
Nie żyje aktor Graham Greene. Miał 73 lata
Reklama
Reklama