Burza wokół żywności modyfikowanej

Jeśli wierzyć stwierdzeniu: „jesteś tym, co jesz”, to od żywności GMO lepiej się dystansować – tak wynika z badań prowadzonych przez naukowców.

Aktualizacja: 14.02.2018 09:50 Publikacja: 14.02.2018 09:44

Burza wokół żywności modyfikowanej

Foto: AdobeStock

GMO, czyli genetycznie modyfikowane organizmy, to głównie rośliny, których fragment materiału genetycznego przetworzono z myślą o poprawie wydajności. Pierwsze rośliny genetycznie zmodyfikowane - soję, kukurydzę, bawełnę i rzepak - wyhodowano w USA. Dziś GMO stanowi tam około 90 procent upraw soi, kukurydzy i bawełny. Monokultury wypierają inne uprawy, a także lasy.

Rośliny GMO typu Bt są odporne na działanie szkodników, a typu Th - na pestycydy. Jednak szkodliwe owady, mające ginąć za sprawą transgenicznych roślin typu Bt, wykształciły odporność na wytwarzaną przez te odmiany toksynę. Ale i chwasty stały się odporne - trzeba dziś rozpylać czterokrotnie więcej zabójczego glifosatu niż w latach 90., gdy zaczynano go stosować.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Film
Mastercard OFF CAMERA: Kraków zalany słońcem i ciekawymi filmami
Film
Największe katastrofy finansowe Hollywood ostatnich miesięcy. Na liście gwiazdy
Film
Nieznane wywiady papieża Franciszka
Film
Bono gwiazdą Cannes. Na festiwalu odbędzie się premiera dokumentu o muzyku U2
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Film
Film o kocie, który ucieka po gigantycznej powodzi, podbił świat
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne