Amerykański producent roślinnych imitacji mięsa Impossible Foods przygotowuje się do zwolnienia około 20 proc. swoich pracowników – donosi na podstawie nie...
Zmniejszanie wagi produktów nie jest zjawiskiem nowym, jednak przy tak mocno rosnących cenach zdecydowanie przybrało na sile – mówi Andrzej Faliński, preze...
- Nie ma potrzeby namawiać ludzi, by jedli tego rodzaju produkty – mówi o żywności z owadów Michał Pokorski, prezes spółki HiProMine, produkującej białko z...
Już 12 proc. deklaruje, iż nie je zupełnie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, ale grupa przynajmniej okresowo wykluczająca je z diety jest znacznie...
Malezja jest kolejnym krajem z ostrym kryzysem jajek. Przyczyna ta sama, co gdzie indziej: ptasia grypa i skok cen paszy z powodu wojny w Ukrainie zmniejsz...
Tylko w grudniu ceny detaliczne jaj wzrosły o ok. 60 proc., a od stycznia 2021 r. już o ponad 120 proc. W efekcie kwitnie przemyt – i z Meksyku, i z Kanady.
Komisja Europejska zezwoliła na wykorzystanie proszku ze świerszcza domowego do produkcji żywności na rynku unijnym. Z insekta mogą być wyrabiane między in...
Władze Malezji zagroziły Unii Europejskiej wstrzymaniem eksportu oleju palmowego. To reakcja na wprowadzenie w Europie dodatkowych ograniczeń w jego imporc...
Ukraińskie sieci supermarketów Varus, Novus, ATB, ale i Auchan, zdjęły z półek swoich sklepów produkty francuskiej firmy Bonduelle w związku z informacjami...
W rosyjskiej Arktyce, do tej pory słynącej z wydobycia gazu na Półwyspie Jamalskim, ruszyła produkcja parmezanu i camembertu. Sery powstają w ekstremalnie...
Według badań 43 proc. Polaków w ramach postanowień noworocznych zamierza zdrowiej się odżywiać. Aż 42 proc. z nich planuje ograniczać jedzenie mięsa, a 7 p...
Francuscy producenci wina, hurtownicy i spółdzielnie regionalne mają nowy duży problem. Nie są to pasożyty, mącznik, pajęczyna, wiosenne przymrozki czy sus...