Kraft Heinz wygrał proces o czas przygotowania makaronu

Konsumentka próbowała zaskarżyć czas przygotowania dania mac and cheese w mikrofalówce, gdyż nie uwzględniał on rozpakowania produktu.

Publikacja: 28.07.2023 12:06

Sąd uznał, ze pozew oskarżający koncern Kraft Heinz o wprowadzanie konsumentów w błąd względem czasu

Sąd uznał, ze pozew oskarżający koncern Kraft Heinz o wprowadzanie konsumentów w błąd względem czasu przygotowania porcji marki makaronu jest pozbawiony podstaw

Foto: Bloomberg

W czwartek 27 lipca sędzia federalna w Miami Beth Bloom uznała, że pozew oskarżający koncern Kraft Heinz o wprowadzanie konsumentów w błąd względem czasu przygotowania porcji popularnej marki makaronu z serem Velveeta jest pozbawiony podstaw. Konsumentka Amanda Ramirez wnosiła pozew o 5 mln dolarów lub zmianę informacji na opakowaniu, próbując udowodnić, że produkt przygotowuje się w mikrofalówce dłużej niż obiecywane "3 i pół minuty".

Czytaj więcej

USA: Pozwała producenta mac and cheese, bo robi się go dłużej niż 3,5 minuty

Spór o czas przygotowania produktu wynikał z faktu, że zdaniem konsumentki, informacja na opakowaniu powinna uwzględniać także czas czynności takich, jak – otwarcie opakowania, dodanie wody i zamieszanie produktu. Sędzia Beth Bloom uznała jednak, że nie jest to podstawa do wniesienia pozwu o wprowadzanie konsumentów w błąd i, jak informuje Reuters, oddaliła pozew.

Wnosząc pozew konsumentka zapewniała, że gdyby wiedziała, że czas przygotowania (obejmując otwarcie wieczka i torebki z sosem oraz zamieszania produktu z dodaniem wody) jest dłuższy, to nie kupiłaby wyrobu.

Sędzia stwierdziła jednak, że Amanda Ramirez nie wskazywała i nie udowodniła, że produkt nie nadaje się do jedzenia, ani że był „tak wadliwy, że bezużyteczny”. Sąd nie stwierdził również, by istniało zagrożenie przyszłymi obrażeniami, oceniając w werdykcie, że konsumentka jest już świadoma, że czas określony na opakowaniu to tylko czas niezbędny do podgrzania produktu, co jasno wynika z instrukcji.

Obie strony sporu prawnego nie skomentowały dotychczas rozstrzygnięcia sędzi Bloom. Komentarza, jak na razie, nie udzielił ani koncern Kraft Heinz, producent dania Velveeta Shells&Cheese, ani prawnicy Amandy Ramirez.

W czwartek 27 lipca sędzia federalna w Miami Beth Bloom uznała, że pozew oskarżający koncern Kraft Heinz o wprowadzanie konsumentów w błąd względem czasu przygotowania porcji popularnej marki makaronu z serem Velveeta jest pozbawiony podstaw. Konsumentka Amanda Ramirez wnosiła pozew o 5 mln dolarów lub zmianę informacji na opakowaniu, próbując udowodnić, że produkt przygotowuje się w mikrofalówce dłużej niż obiecywane "3 i pół minuty".

Spór o czas przygotowania produktu wynikał z faktu, że zdaniem konsumentki, informacja na opakowaniu powinna uwzględniać także czas czynności takich, jak – otwarcie opakowania, dodanie wody i zamieszanie produktu. Sędzia Beth Bloom uznała jednak, że nie jest to podstawa do wniesienia pozwu o wprowadzanie konsumentów w błąd i, jak informuje Reuters, oddaliła pozew.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Zniknęły procenty. Fatalna pomyłka producenta popularnego polskiego piwa
Przemysł spożywczy
Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania
Przemysł spożywczy
Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online
Przemysł spożywczy
Kolejna ukraińska sieć próbuje sił w Polsce. Tym razem chodzi o kawiarnie
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość