Kraft Heinz wygrał proces o czas przygotowania makaronu

Konsumentka próbowała zaskarżyć czas przygotowania dania mac and cheese w mikrofalówce, gdyż nie uwzględniał on rozpakowania produktu.

Publikacja: 28.07.2023 12:06

Sąd uznał, ze pozew oskarżający koncern Kraft Heinz o wprowadzanie konsumentów w błąd względem czasu

Sąd uznał, ze pozew oskarżający koncern Kraft Heinz o wprowadzanie konsumentów w błąd względem czasu przygotowania porcji marki makaronu jest pozbawiony podstaw

Foto: Bloomberg

W czwartek 27 lipca sędzia federalna w Miami Beth Bloom uznała, że pozew oskarżający koncern Kraft Heinz o wprowadzanie konsumentów w błąd względem czasu przygotowania porcji popularnej marki makaronu z serem Velveeta jest pozbawiony podstaw. Konsumentka Amanda Ramirez wnosiła pozew o 5 mln dolarów lub zmianę informacji na opakowaniu, próbując udowodnić, że produkt przygotowuje się w mikrofalówce dłużej niż obiecywane "3 i pół minuty".

Spór o czas przygotowania produktu wynikał z faktu, że zdaniem konsumentki, informacja na opakowaniu powinna uwzględniać także czas czynności takich, jak – otwarcie opakowania, dodanie wody i zamieszanie produktu. Sędzia Beth Bloom uznała jednak, że nie jest to podstawa do wniesienia pozwu o wprowadzanie konsumentów w błąd i, jak informuje Reuters, oddaliła pozew.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego