Reklama
Rozwiń
Reklama

USA: Pozwała producenta mac and cheese, bo robi się go dłużej niż 3,5 minuty

Mieszkanka Florydy pozwała amerykańskiego giganta Kraft Heinz za to, że jej zdaniem czas przygotowania sprzedawanego przez niego makaronu z sosem serowym jest dłuższy niż 3,5 minuty, jak wskazuje opakowanie. Żąda 5 mln dolarów odszkodowania.

Publikacja: 01.12.2022 20:23

USA: Pozwała producenta mac and cheese, bo robi się go dłużej niż 3,5 minuty

Foto: Adobe Stock

ala

Amerykanka Amanda Ramirez złożyła w sądzie na Florydzie pozew wobec jednego z największych koncernów spożywczych w Stanach Zjednoczonych. Jak przekonuje Ramirez cytowana przez BBC, sprzedawane przez grupę Kraft Heinz danie do podgrzania w mikrofalówce Velveeta Shells & Cheese – popularna w USA zapiekanka mac and cheese, czyli makaron i sosem serowym – przygotowuje się dłużej niż 3,5 minuty, jak zapewnia producent na pudełku.

Zdaniem Ramirez, firma nie uwzględniła czasu potrzebnego na przygotowanie dania przed włożeniem do mikrofalówki – a więc otwarcia wieczka i torebki z sosem, dodania wody i zamieszania. Biorąc pod uwagę te czynności, czas przygotowania dania jest dłuższy niż obiecane 3,5 minuty, reklama wprawia więc konsumentów w błąd. Amerykanka przekonuje w pozwie, że gdyby wiedziała o to wcześniej, nie zapłaciłaby takiej ceny za danie i zażądała od koncernu 5 mln dolarów.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama