USA: Pozwała producenta mac and cheese, bo robi się go dłużej niż 3,5 minuty

Mieszkanka Florydy pozwała amerykańskiego giganta Kraft Heinz za to, że jej zdaniem czas przygotowania sprzedawanego przez niego makaronu z sosem serowym jest dłuższy niż 3,5 minuty, jak wskazuje opakowanie. Żąda 5 mln dolarów odszkodowania.

Publikacja: 01.12.2022 20:23

USA: Pozwała producenta mac and cheese, bo robi się go dłużej niż 3,5 minuty

Foto: Adobe Stock

ala

Amerykanka Amanda Ramirez złożyła w sądzie na Florydzie pozew wobec jednego z największych koncernów spożywczych w Stanach Zjednoczonych. Jak przekonuje Ramirez cytowana przez BBC, sprzedawane przez grupę Kraft Heinz danie do podgrzania w mikrofalówce Velveeta Shells & Cheese – popularna w USA zapiekanka mac and cheese, czyli makaron i sosem serowym – przygotowuje się dłużej niż 3,5 minuty, jak zapewnia producent na pudełku.

Zdaniem Ramirez, firma nie uwzględniła czasu potrzebnego na przygotowanie dania przed włożeniem do mikrofalówki – a więc otwarcia wieczka i torebki z sosem, dodania wody i zamieszania. Biorąc pod uwagę te czynności, czas przygotowania dania jest dłuższy niż obiecane 3,5 minuty, reklama wprawia więc konsumentów w błąd. Amerykanka przekonuje w pozwie, że gdyby wiedziała o to wcześniej, nie zapłaciłaby takiej ceny za danie i zażądała od koncernu 5 mln dolarów.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego