Reklama

Mniej szampańskie nastroje w Szampanii. Sprzedaż legendarnego trunku spadła

Po rekordowym 2022 roku producenci szampana spodziewają się gorszego roku. Prognozy wskazują na spadek sprzedaży w 2023 roku.

Publikacja: 20.07.2023 14:00

Po rekordowym 2022 roku producenci szampana spodziewają się gorszego roku

Po rekordowym 2022 roku producenci szampana spodziewają się gorszego roku

Foto: Bloomberg

Francuska grupa przemysłowa zrzeszająca producentów szampana, Comité Champagne, podała, że w 2023 roku spodziewany jest spadek sprzedaży i eksportu szampana. Powodem jest presja inflacji, która ogranicza siłę nabywczą konsumentów. Producenci wskazują jednak, że po rekordowym roku, będącym „odbiciem” po pandemii, spadek sprzedaży jest w pewnym stopniu powrotem do normalnego rytmu sprzedaży.

W pierwszej połowie 2023 r. na rynek trafiło 125,8 mln butelek szampana, co oznacza spadek o 4,7 proc. w porównaniu do pierwszego półrocza 2022 r. Eksport stanowił w tym 77,7 mln butelek (spadek o 3,7 proc. rok do roku), a na rynku wewnętrznym sprzedano 48,1 mln butelek (spadek o 6,3 proc.).

- Spadek sprzedaży we Francji to wina inflacji. W przypadku eksportu trudniej powiedzieć, bo porównania dotyczą roku 2022, który był rokiem, w którym eksport był bardzo wysoki w pierwszej połowie. Wydaje nam się raczej, że po post-covidowej „imprezie” sytuacja staje się bardziej normalna – mówiło Reutersowi biuro prasowe Comité Champagne.

Czytaj więcej

Raport: klienci marek luksusowych nigdy nie byli tak młodzi, bogaci i wybredni

W efekcie Comité Champagne spodziewa się rocznej sprzedaży w 2023 roku na poziomie około 314 mln butelek. W 2022 sprzedano 326 milionów butelek szampana. Podobny poziom sprzedaży prognozowany jest także w ciągu najbliższych trzech lat, Comité Champagne szacuje, że każdego roku sprzeda się około 315 mln butelek.

Reklama
Reklama

Zbiory winogron w Szampanii są na dobrej drodze, pomimo mrozów i gradu w początkach wegetacji oraz problemów z suszą. Brak wody może jeszcze namieszać, ale producenci są dobrej myśli i oczekuje się, że zbiory zaczną się na początku września. Ustalono w tym roku, że z hektara można zebrać nieco mniej winogron niż rok temu – 11 400 kg w porównaniu do 12 000 kg w 2022 r.

Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama