Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 19.09.2025 08:58 Publikacja: 29.07.2023 15:56
Foto: Adobe Stock
Powodem jest mniejsza podaż ziarna kakaowego z Afryki Zachodniej, szczególnie z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany, skąd na światowe rynki trafia ok. 2/3 globalnych dostaw.
Zaczęło się od ulewnych deszczów, potem przyszły choroby, więc ziarna było mniej. Zmalało też przetwórstwo, więc do odbiorców — światowych producentów słodyczy — trafiło znacznie mniej półproduktów. — Nasze zakłady robią wszystko, co jest możliwe, aby dostarczyć wystarczającą ilość kakao, ale mają z tym problemy — przyznał w rozmowie z Bloombergiem Fuad Mohammed Abubakar, prezes Ghana Cocoa Marketing Company UK.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Słynny amerykański producent lodów Ben & Jerry’s traci jednego ze współzałożycieli. Jerry Greenfield odchodzi z...
Prawie połowa Niemców ma nadwagę, a 11. na 100. boryka się z kryzysem otyłości. Niemieckie władze chcą to zmieni...
Gdyby nie keczup i makaron z serem, Warren Buffett miałby o jeden problem mniej. Podczas niedawnego występu w st...
W rok ceny kawy na światowych giełdach się podwoiły. Podwyżki właśnie docierają na półki sklepowe w Polsce. Kons...
Po zaledwie roku pracy na stanowisku prezesa Nestlé Laurent Freixe musi pożegnać się z firmą. Powodem jest ukryw...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas