Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 07.07.2025 15:03 Publikacja: 29.07.2023 15:56
Foto: Adobe Stock
Powodem jest mniejsza podaż ziarna kakaowego z Afryki Zachodniej, szczególnie z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany, skąd na światowe rynki trafia ok. 2/3 globalnych dostaw.
Zaczęło się od ulewnych deszczów, potem przyszły choroby, więc ziarna było mniej. Zmalało też przetwórstwo, więc do odbiorców — światowych producentów słodyczy — trafiło znacznie mniej półproduktów. — Nasze zakłady robią wszystko, co jest możliwe, aby dostarczyć wystarczającą ilość kakao, ale mają z tym problemy — przyznał w rozmowie z Bloombergiem Fuad Mohammed Abubakar, prezes Ghana Cocoa Marketing Company UK.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Polacy szukają sposobów na ograniczenie wydatków. Już trzech na czterech stara się oszczędzać na żywności, a pon...
W sobotę, 5 lipca, wejdą w życie nowe chińskie cła na brandy importowaną z Unii Europejskiej. W ostatniej chwili...
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu z obrotu wielu rodzajów piwa smakowego polskiej firmy Al...
Wartość kawy sprzedanej w sklepach sięga już 7,7 mld zł rocznie, co oznacza wzrost o 700 mln zł w zaledwie dwa l...
To nie „wroga propaganda”, tylko oficjalne dane Moskwy: w Rosji rozpędza się kryzys żywnościowy. Załamała się pr...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas