Reklama

Rynek ekożywności coraz większy

Nasz rynek ekoproduktów jest nadal niszowy. Jego wartość jest jednak coraz większa

Publikacja: 23.07.2012 00:27

– Rosnące zainteresowanie żywnością ekologiczną jest trendem występującym nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Dzieje się tak szczególnie w krajach, gdzie rośnie zamożność społeczeństwa – mówi Krzysztof Jończyk, kierownik Zakładu Systemów i Ekonomiki Produkcji Rolnej w Instytucie Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. – Konsumenci częściej niż kiedyś zwracają też uwagę na bezpieczeństwo żywności. A to daje właśnie certyfikowana żywność ekologiczna.

W raporcie „Żywność ekologiczna w Polsce 2011" agencja badawcza Inquiry szacuje, że w 2011 r. wartość całego rynku detalicznego żywności ekologicznej w naszym kraju zwiększyła się o niemal jedną czwartą, do 375 mln zł Jej zdaniem w tym roku ma ona szanse pójść w górę o kolejne 20 proc., a w 2015 r. może sięgnąć poziomu 700 mln zł.

Krzysztof Jończyk zwraca uwagę, że ekologiczną żywnością są przede wszystkim zainteresowane osoby w wieku 30–40 lat, mieszkające w dużych miastach.

– Kupuje się ją zazwyczaj z dwóch powodów. Po pierwsze, ze względów zdrowotnych. W tej grupie dominują rodzice z małymi dziećmi. I wcale nie są to ludzie najbogatsi. Po drugie, ze względów ideologicznych związanych z ochroną środowiska – dodaje Józef Tyburski, profesor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Z badań przedstawionych przez Sylwię Żakowską-Biemans ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wynika, że ekożywność przynajmniej raz w tygodniu kupuje 8 proc. Polaków. Przynajmniej raz na miesiąc robi to 11 proc. z nas. Polacy najchętniej kupują ekologiczne jajka, owoce i warzywa, pieczywo i wędliny.

Reklama
Reklama

Polski rynek ekożywności jest dopiero w początkowej fazie rozwoju i daleko mu do największych światowych potęg. Według instytutu badawczego FiBL w 2010 r. globalny rynek żywności ekologicznej wart był 44,5 mld euro. Liderem z ponad 20 mln euro były Stany Zjednoczone, drugie miejsce zajmowały Niemcy (ok. 6 mld euro).

– Rosnące zainteresowanie żywnością ekologiczną jest trendem występującym nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Dzieje się tak szczególnie w krajach, gdzie rośnie zamożność społeczeństwa – mówi Krzysztof Jończyk, kierownik Zakładu Systemów i Ekonomiki Produkcji Rolnej w Instytucie Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. – Konsumenci częściej niż kiedyś zwracają też uwagę na bezpieczeństwo żywności. A to daje właśnie certyfikowana żywność ekologiczna.

Reklama
Biznes
Burza wokół KPO, sprzeciw Zełenskiego wobec planu Trumpa i kolejny rekord WIG
Biznes
Drożdż z Orange: po #Polskim5G zostały wspomnienia. I to nie najlepsze
Biznes
Rusza kwantowa rewolucja w Polsce
Biznes
USA chcą podwyżek cen leków w Europie. Trump naciska na koncerny farmaceutyczne
Biznes
E-aut przybywa, producenci mają kłopoty
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama