fbTrack

Nauka

Genom pomarańczy. Sekwencja DNA pomarańczy ujawniona

Fotorzepa, Ryszard Waniek Rys Ryszard Waniek
Sekwencję DNA drzew pomarańczy i mandarynek ujawnili naukowcy
Choć nad sporządzeniem obrazu genomu pracowali badacze z wielu krajów, pierwsze skrzypce w zespole grali naukowcy z Uniwersytetu Florydy. Stan ten znany jest nie tylko dzięki bazie NASA na przylądku Canaveral, ale także z upraw cytrusów, które przynoszą farmerom ok. 9 mld dol. rocznie.
– Ogłoszenie wyników z badań genomu pomarańczy i mandarynek pozwoli przyspieszyć prace nad znalezieniem skutecznej broni przeciwko niezliczonej ilości szkodników, które zagrażają uprawom cytrusów – powiedział Dan Gunter, szef Citrus Research and Development Foundation. Genom mandarynki okazał się łatwiejszy do odtworzenia, naukowcy uzyskali więcej szczegółów. Ale w opracowaniu sposobów walki ze szkodnikami i chorobami przydatne będą wyniki uzyskane w przypadku obu gatunków. Pozwolą opracować skuteczną broń przeciwko zielenieniu owoców – głównemu wrogowi gajów pomarańczowych, oraz znaleźć sposób na poprawienie ich smaku. Drzewo pomarańczowe uprawiane jest w ponad 100 krajach i jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym świata.
Zielenienie owoców jest chorobą bakteryjną przenoszoną przez owady Diapholina citri. Postępujący proces choroby czyni owoce niesmacznymi, a drzewo doprowadza do powolnej śmierci. W 2009 roku naukowcy rozszyfrowali genom bakterii wywołującej chorobę, wkrótce spodziewają się dokończenia badań genomu owada. Naukowcy mają nadzieję, że dzięki osiągnięciom biotechnologii uda się skutecznie zwalczyć tę chorobę. Na razie zielenienie owoców wygrywa. Choroba zniszczyła sporą część upraw cytrusów w Azji, Afryce i na Półwyspie Arabskim, a także w Brazylii. Szybko rozprzestrzenia się na Florydzie, gdzie została odkryta w roku 2005. Naukowcy mają nadzieję na szybkie wyprodukowanie zmodyfikowanych genetycznie drzew, które będą odporne na tę chorobę, lepiej będą tolerowały kiepskie i zasolone gleby, a przy okazji będą miały bardziej dorodne i smaczniejsze owoce.
Źródło: Rzeczpospolita

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL