Biznes

Unia: soki owocowe bez cukru

Bloomberg
Komisja Europejska w trosce o zdrowie Europejczyków chce zakazać dodawania cukru do soków owocowych. Tylko nektary mogłyby być słodzone, ale tylko miodem
Obecnie soki w opakowaniach kartonowych dostępne w handlu detalicznym mogą zawierać do 150 gramów cukru w litrze napoju, a nektary do 20 proc. łącznej zawartości. Obecność cukru musi być zaznaczona na opakowaniu.
W związku z nasilającymi się problemami ze zdrowiem Europejczyków, alarmującymi informacjami o coraz powszechniejszej nadwadze i otyłości Bruksela proponuje wprowadzenie w krajach Unii zakazu dosładzania niemal wszystkich soków owocowych. Wyjątkiem byłyby tylko napoje wysoko energetyczne — nektary, które można by dosładzać wyłącznie miodem. Projekt ustawy wprowadza rozróżnienie między sokami owocowymi i koncentratami oraz po raz pierwszy zalicza pomidory do kategorii owoców sokowych.
Soki owocowe stanowią w Unii 10 proc. całego rynku napojów bezalkoholowych Soki sporządzone z koncentratów dominują, bo stanowią 87,6 proc., podczas gdy zwykłe soki są reprezentowane w 12,4 proc. Propozycje dotyczące cukru i pomidorów muszą zostać zatwierdzone przez kraje Unii i Parlament Europejski Brukseli liczy, że pójdzie to łatwo.
Źródło: rp.pl

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL