fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Kraj

Boczek z dioksynami

Fotorzepa, Seweryn Sołtys
- Poziom szkodliwej substancji w mięsie sprowadzonym do Polski z Irlandii został dziesięciokrotnie przekroczony - poinformował zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski. Skażone mięso trafiło do województwa Łódzkiego
Jażdżewski dodał, że boczek, z którego pochodzi próbka, został w całości zatrzymany przez inspekcję weterynaryjną i będzie zniszczony.
W badanych poprzednio próbkach poziom dioksyn nie przekraczał normy. Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach kontynuuje badanie mięsa z innych regionów.
Do Polski z Irlandii trafiło 698 ton surowego mięsa sprowadzonego przez czterech importerów. 380 ton zostało zużyte do produkcji wyrobów i wędlin, które już znalazły się w sprzedaży. Na wszelki wypadek Sanepid wycofuje te produkty ze sklepów. Również surowe mięso zostało wycofane z handlu.
Źródło: Polskie Radio
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA