Wenezuela: 9,3 mln mieszkańców kraju je zbyt mało

Jeden na trzech mieszkańców Wenezueli ma problem z dostępem do takiej ilości żywności, która dostarczyłaby im minimalną, niezbędną ilość składników odżywczych - wynika z nowego badania Światowego Programu Żywnościowego (WFP).

Aktualizacja: 25.02.2020 09:37 Publikacja: 25.02.2020 09:18

Wenezuela: 9,3 mln mieszkańców kraju je zbyt mało

Foto: AFP

Badanie przeprowadzone w kraju - za zgodą jego władz - na grupie 8375 osób wskazuje, że duża liczba Wenezuelczyków żywi się głównie fasolą i roślinami bulwiastymi. Niedożywionych ma być ok. 9,3 mln Wenezuelczyków.

Raport przedstawia niepewność żywieniową - czyli stan, w którym dana osoba nie jest w stanie zapewnić sobie minimalnej ilości wymaganych składników odżywczych - jako ogólnokrajowy problem. Nawet w najzamożniejszych regionach dotyczy on co piątego mieszkańca.

Jeden z liderów wenezuelskiej opozycji, Miguel Pizarro podkreśla, że raport "pokazuje jak poważny kryzys społeczny, gospodarczy i polityczny trawi Wenezuelę".

Z raportu wynika, że 74 proc. rodzin w kraju przyjęło strategie związane z radzeniem sobie z deficytami żywności, ograniczając różnorodność i jakość spożywanego jedzenia. 60 proc. gospodarstw domowych zmniejszyło wielkość posiłków podawanych domownikom, a w 33 proc. przyjmuje się żywność jako wynagrodzenie za pracę. 20 proc. sprzedaje rodzinny majątek, by zagwarantować sobie zapewnienie podstawowych potrzeb.

7 na 10 ankietowanych podkreśla, że z dostępem do żywności nie ma problemu, ale ceny żywności są zbyt wysokie.

W związku z kryzysem gospodarczym i politycznym Wenezuelę w ostatnich latach opuściło 4,5 mln osób.

Badanie przeprowadzono między lipcem a sierpniem 2019 roku.

Badanie przeprowadzone w kraju - za zgodą jego władz - na grupie 8375 osób wskazuje, że duża liczba Wenezuelczyków żywi się głównie fasolą i roślinami bulwiastymi. Niedożywionych ma być ok. 9,3 mln Wenezuelczyków.

Raport przedstawia niepewność żywieniową - czyli stan, w którym dana osoba nie jest w stanie zapewnić sobie minimalnej ilości wymaganych składników odżywczych - jako ogólnokrajowy problem. Nawet w najzamożniejszych regionach dotyczy on co piątego mieszkańca.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Społeczeństwo
Alarmujący raport WHO: Połowa 13-latków w Anglii piła alkohol
Społeczeństwo
Rosyjska wojna z książkami. „Propagowanie nietradycyjnych preferencji seksualnych”
Społeczeństwo
Wielka Brytania zwróci cztery włócznie potomkom rdzennych mieszkańców Australii
Społeczeństwo
Pomarańczowe niebo nad Grecją. "Pył może być niebezpieczny"
Społeczeństwo
Sąd pozwolił na eutanazję, choć prawo jej zakazuje. Pierwszy taki przypadek