"Archeolodzy podejrzewali, że to żywność, biorąc pod uwagę metodę konserwacji oraz miejsce, w którym słoiki znajdowały się w grobowcu. Odkryliśmy, że to ser, po pierwszych badaniach" - wyjaśnia Enrico Greco, autor artykułu w "Analytical Chemistry". Greco na co dzień pracuje na Uniwersytecie Pekińskim.
Grobowiec, w którym znaleziono ser, należał do Ptahmesa, wysokiego rangą urzędnika egipskiego żyjącego w XIII w. p.n.e., który przez pewien czas był burmistrzem Memfis.
Jego miejsce pochówku zostało pierwotnie odkryte w 1885 roku, ale potem ponownie ukryło się pod piaskiem. Ponownie odkryto grobowiec w 2010 roku.
Starożytny ser, który czasem znajdował się wśród pokarmów, które chowano wraz z bogatymi Egipcjanami, miał konsystencję podobną do chevre, koziego sera. Jego smak był "bardzo, bardzo kwaśny" - twierdzi Paul Kindstedt, profesor na Uniwersytecie w Vermont.
- Był wilgotny, łatwy do rozsmarowania. Nie można go było długo przechowywać, szybko się psuł - mówi Kindstedt.