Dziennik "Fakt" poinformował, że Beata Szydło korzystała z kolumny Służby Ochrony Państwa, by zawieźć matką na badania do Wojskowego Instytutu Medycznego.

Czytaj także: Sąd będzie musiał wyjaśnić okoliczności wypadku Szydło. Sebastian K.: Jestem cierpliwy

Po publikacji informacji SOP wydała oświadczenie. W związku z opublikowanymi artykułami pt.: „Szydło wozi matkę rządową limuzyną” oraz „Niech was wożą jak Szydło mamę” przez dziennik „FAKT” oraz ich powieleniem przez inne redakcje, informujemy, iż Służba Ochrony Państwa realizuje zadania ochronne zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 roku o Służbie Ochrony Państwa oraz aktami prawnymi sporządzonymi na jej podstawie".

"Należy zaznaczyć, że osoba ochraniana ma prawo zaprosić osoby trzecie do pojazdu, którym się przemieszcza i wspólnie z nimi odbyć przejazd. Służba Ochrony Państwa w takim przypadku odpowiada jednak tylko za bezpieczny przejazd osoby ochranianej" - czytamy dalej.