Producenci mięsa w USA odrzucają raport WHO

Amerykański przemysł mięsny nie zwlekał z reakcją na raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), sugerujący, że przetworzone produkty mięsne mogą mieć działanie rakotwórcze.

Aktualizacja: 27.10.2015 17:34 Publikacja: 27.10.2015 17:20

Producenci mięsa w USA odrzucają raport WHO

Foto: Bloomberg

North American Meat Institute określił opublikowany w tym tygodniu jako "alarmistyczny i przesadzony".

Według WHO spożywania przetworzonych produktów mięsnych, a także czerwonego mięsa wołowego może zwiększać szansę zachorowania na nowotwory. Przemysł mięsny w USA zatrząsł się z oburzenia. North American Meat Institute napisał w oświadczeniu, że konkluzje światowych ekspertów "zaprzeczają zdrowemu rozsądkowi i licznym badaniom, które wskazały na brak korelacji między mięsem a rakiem".

Organizacja producentów wołowiny National Cattleman's Beef Association opublikowała oddzielne oświadczenie, w którym cytuje opinie różnych naukowców kwestionujących stanowisko zajęte przez WHO. Rak jest zbyt skomplikowanym schorzeniem, aby wiązać go z jedną przyczyną, taką jak np. mięso – czytamy w dokumencie.

Zareagowały także poszczególne firmy, takie jak Hormel, który stwierdził, że raport WHO pomija chociażby takie fakty jak dobroczynny wpływ mięsnej diety na zdrowie człowieka. Ten jeden z największych przetwórców mięsa w USA przypomniał o roli produktów zwierzęcych dla zrównoważenia diety.

Przeciwko stanowisku zajętemu przez przemysł mięsny zaprotestowały z kolei organizacje walczące o prawa konsumentów. Według Center for Science in the Public Interest, ta część sektora spożywczego podąża tą samą drogą, co producenci tytoniu, czy nafciarze, próbując przekonać opinię publiczną o nieprawdziwości badań naukowych. Według oficjalnych statystyk, przeciętny Amerykanin lub Kanadyjczyk wydaje rocznie około 650 dolarów rocznie na mięso i związane z nim produkty. To niecałe 15 proc. wszystkich wydatków na żywność.

Tomasz Deptuła (Nowy Jork)

North American Meat Institute określił opublikowany w tym tygodniu jako "alarmistyczny i przesadzony".

Według WHO spożywania przetworzonych produktów mięsnych, a także czerwonego mięsa wołowego może zwiększać szansę zachorowania na nowotwory. Przemysł mięsny w USA zatrząsł się z oburzenia. North American Meat Institute napisał w oświadczeniu, że konkluzje światowych ekspertów "zaprzeczają zdrowemu rozsądkowi i licznym badaniom, które wskazały na brak korelacji między mięsem a rakiem".

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku