Aktualizacja: 01.07.2025 01:35 Publikacja: 21.03.2023 03:00
Foto: Shutterstock
Pytają mnie nieraz, czy będąc w odległym świecie, tęsknię za polską kuchnią. Zdecydowanie nie, ale gdy wracam do kraju, to rzeczywiście rozglądam się trochę za bigosem, żeberkami w miodzie, kaszanką czy śledziami. Ale powiedzmy sobie szczerze, coraz trudniej jest wzdychać do naszych tradycyjnych specjałów. Nie jemy zdrowo. I nie chodzi tu o swoistość naszej kuchni – tłustej i ciężkiej, tylko o potrawy, które już dawno nie są ani naturalne, ani zdrowe. Moja małżonka Linda twierdzi, że polska żywność jest apetyczna i godna uwagi głównie w reklamach.
Z bezpłatnego programu profilaktyki raka piersi korzysta około 30 procent uprawnionych Polek. Eksperci podkreśla...
Bez zmian w kształcie polityki zdrowotnej i fiskalnej Polska ma szansę osiągnąć status społeczeństwa wolnego od...
Polska przoduje w Europie pod względem śmiertelności z powodu raka pęcherza. Szybkie rozpoznanie raka pęcherza m...
Całkowity zakaz reklamy piwa alkoholowego i bezalkoholowego to rozwiązanie za którym opowiada się połowa Polaków...
W Polsce na profilaktykę przeznacza się zaledwie ok. 2% ogółu wydatków na ochronę zdrowia. Już podwojenie tego...
W przyszłym roku Ministerstwo Zdrowia planuje wdrożenie mechanizmów, które zachęcą przychodnie POZ do zapraszani...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas