Prezentowane na wystawie prace to najlepsze dzieła wyłonione podczas tegorocznego 12. Międzynarodowego Biennale Sztuki Mediów WRO 07. Jak sztuka wchłania współczesne narzędzia komunikacji, pokażą nam realizacje 14 uznanych, światowej klasy artystów. Pl. Małachowskiego 3, tel. 022 827 58 54, wernisaż o godz. 18.
Stop.Pause.Play - Pracownia galeria sztuki
W Pracowni nowa wystawa obrazów Wojciecha Pąkowskiego – artysty, którego metodą pracy jest łączenie w całość tego, co z pozoru wydaje się niemożliwe. Cechą charakterystyczną malarstwa Wojtka Pąkowskiego jest chwilowe zatrzymanie akcji, zastopowane narracji, cisza i napięcie. Niby jeszcze nic się nie wydarzyło, ale już za moment może stać się wszystko. Ul. Emilii Plater 14, 022 696 74 51, wernisaż o godz. 18.
—igse
Stoi na stacji lokomotywa - Muzeum Kolejnictwa
Stare parowozy, wagony kolejowe i drezyny to tylko niektóre z eksponatów Muzeum Kolejnictwa. I choć wszystkie one budzą podziw odwiedzających to miejsce maluchów, największą atrakcją jest stojący tu historyczny pociąg pancerny. Ul. Towarowa 1, tel. 022 474 58 76, godz. 9.30 – 15.30.
Bukiety kwiatów dla mam - Biblioteka dla Dzieci i MłodzieŻy
Gośćmi honorowymi spotkania w Klubie Myszki Norki będą dziś mamy. To dla nich maluchy wykonają bukiety kwiatów z kolorowej krepiny i razem z nimi posłuchają bajki Kingi Piątkowskiej „Zapach mamy”. Konieczne zapisy. Ul. Chłodna 11, tel. 022 347 84 79, godz. 17.
Zdobywcy Oscara w Warszawie - Klub Empik Junior
Spotkanie autorskie z Hugh Welchmanem i przedstawicielami Se-Ma-Fora, czyli twórcami animowanej wersji bajki symfonicznej Sergiusza Prokofiewa „Piotruś i Wilk”. To doskonała okazja, by porozmawiać z artystami, dostać od nich dedykację na płycie dvd i zobaczyć na żywo lalki – głównych bohaterów filmu. Ul. Marszałkowska 116/122, tel. 022 551 44 42, godz. 18.
—tr
Absynt
Francuska restauracja zaprasza na menu degustacyjne w cenie 87 zł od osoby. Na początek dostaniemy ravioli ze ślimakami w maśle ziołowym, potem sałatkę z młodych liści szpinaku, szparagów i sera owczego. Głównym daniem rybnym jest halibut w sosie estragonowym z karmelizowaną marchewką, a mięsnym – szynka jagnięca w owocach leśnych. Zwyczajem francuskim po posiłku zostanie podany ser, a dopiero na końcu deser – duet czekoladowy. Michelin ,,Main Cities of Europe 2008'' najsłynniejszy przewodnik na świecie oceniający poziom restauracji i hoteli – czwarty raz przyznał Absyntowi Bib Gourmand (wyróż- nienie otrzymać mogą restauracje oferujące bardzo dobre, trzydaniowe posiłki w przystępnej cenie.
Ul. Wspólna 35, tel. 022 621 18 81.
Prowansja
W wiosennym menu restauracji serwującej specjały kuchni śródziemnomorskiej z akcentami francuskiej znajdziemy młode, sezonowe warzywa. Zjemy np. zupę krem ze szparagów z groszkiem ptysiowym (18 zł) i zupę z młodych warzyw z baranimi klopsikami (18 zł). Szparagi podawane są także po polsku z masłem (31 zł), w szynce z sosem holenderskim (36 zł) albo z estragonowym jajkiem (32 zł). Z dań francuskich dostaniemy np. ślimaki po burgundzku (28 zł). Od pierwszego czerwca zmienia się tu karta win. Wśród nowości będzie m.in. Clos de Los Siete z winnej oazy położonej u stóp Andów, na wysokości 1100 m w prowincji Mendoza w Argentynie i wino z dzikiej fermentacji od Errazuriz z Chile. Na deser można zamówić truskawki zapiekane w koglu moglu waniliowym. Ul. Koszykowa 1, tel. 22 621 42 58.
—mq