Tarta z dżemem i babka z szynką

Bez drożdży nie ma Świąt Wielkanocnych. Tak przynajmniej wynika z przeglądu tradycyjnych ciast pieczonych w Europie.

Aktualizacja: 19.04.2019 11:24 Publikacja: 19.04.2019 11:09

Tarta z dżemem i babka z szynką

Foto: materiały prasowe

Wiele z tych smakołyków przygotowywanych jest tylko raz w roku na te właśnie święta. Wymyślne wypieki w różnych kształtach mają często kształt symboli wiosny i religii. Na północy Niemiec piecze się wielkanocne chlebki drożdżowe z mąki pszennej zwane Osterpudel, z soczystymi rodzynkami, posypywane siekanymi migdałami i kryształkami cukru. Upieczone, zazwyczaj smaruje się masłem i dżemem. Chlebki te można jeść do kawy już tydzień przed Wielkanocą, choć dawniej spożywano je dopiero w czasie świąt. 

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Telewizja
„The Last of Us” bije rekord w Ameryce, a zagrożenie rośnie
Telewizja
„Duduś”, który skomponowała muzykę „Stawki większej niż życie” i „Czterdziestolatka”
Telewizja
Agata Kulesza w akcji: TVP VOD na podium za Netflixem, Teatr TV podwoił oglądalność
Telewizja
Teatr TV i XIII księga „Pana Tadeusza" napisana przez Fredrę
Telewizja
Teatr TV odbił się od dna. Powoli odzyskuje widownię i artystów