Prof. Miłosz Parczewski: Epidemia rozwija się w sposób albo niemiecki, albo włoski

Być może koronawirus w Niemczech, który dynamiką przypomina ten w Polsce, ma nieco inną sygnaturę genetyczną i dlatego jest mniej zjadliwy - mówi prof. Miłosz Parczewski, kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych, Tropikalnych i Nabytych Niedoborów Immunologicznych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Aktualizacja: 23.03.2020 11:58 Publikacja: 22.03.2020 18:30

Prof. Miłosz Parczewski: Epidemia rozwija się w sposób albo niemiecki, albo włoski

Foto: AFP

Jesteśmy przed szczytem epidemii – w kolejnym tygodniu zakażonych może być tysiąc lub nawet 1,5 tysiąca osób. Każdy kraj robi prognozy zachorowań pod kątem stanu zdrowia obywateli, wieku a nawet klimatu. Na jakich prognozach oparta jest statystyka polskiego rządu?

Modeli jest kilka, ale warto się oprzeć na krajach podobnych, także klimatycznie, geograficznie do nas. W naszym przypadku są to Niemcy. Genetycznie są bardzo podobni do Polaków. Jeśli popatrzymy na dynamikę wzrostu krzywej infekcji u nas i krajach ościennych, to ta krzywa wzrostu nowych przypadków w Polsce, jest praktycznie równoległa do krzywej niemieckiej. W najbliższych dniach będziemy obserwować czy ona będzie się od modelu niemieckiego odchylać, "wypłaszczać" po tych wszystkich restrykcjach jakie wprowadził rząd. Do czwartku była identyczna, z jedną różnicą - mieliśmy dwa tygodnie przesunięcia. Możemy więc przyjąć, że Polska jest jak Niemcy dwa tygodnie temu.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1162
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1161
podcast
Jędrzej Bielecki: Blackout w Hiszpanii - najprawdopodobniej zawiniło państwo
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1160
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Świat
Indie – Pakistan: Przygotowania do wojny o wodę