Kraina, w której leży Reims, Szampania, jest regionem rolniczym. Jej nazwa pochodzi od słów champ, pole, i campagne, wieś. Szampania użyczyła nazwy słynnemu francuskiemu winu. Cóż za paradoks, żeby ekskluzywny alkohol nazywał się, w luźnym tłumaczeniu, wieśniakiem. Trudno sobie wyobrazić gorszą nazwę dla luksusowego produktu. A jednak szampanowi to nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie.
[srodtytul]Zazdrosna Szampania[/srodtytul]
Od początku swojej historii alkohol z bąbelkami towarzyszy wyjątkowym okazjom. Nie jest też tani. Oczywiście tylko prawdziwy szampan. A ten pochodzi wyłącznie z Szampanii w północno-wschodniej Francji. Ściśle jednak mówiąc, szampan powstaje też w kilku innych, określonych przez ustawę z 1927 r., miejscach we Francji.
Reims na pewno jest stolicą szampana. W jego okolicach znajduje się najwięcej piwnic i winnic uprawiających odmiany szczepu pinot, z których wyrabia się szampana. Najczęściej są: to Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay. Tylko szampany produkowane z tych winogron (i w jednym departamencie z gamey), za pomocą klasycznej metody, mają prawo nosić nazwę Champagne. Szampania strzeże tej nazwy – koncern Ives Saint-Laurent został zmuszony przez nią do wycofania perfum Champagne, a szwajcarska wioska o tej samej nazwie do zmiany nazwy produkowanego tam wina.
[srodtytul]Tajemnica bąbelków[/srodtytul]