Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 08.10.2017 19:31 Publikacja: 08.10.2017 19:23
Foto: 123RF
Rzeczpospolita: Komisja Europejska utworzyła ośrodek badawczy, którego celem jest badanie podwójnych standardów żywności w UE. Producenci od dawna stosują takie nieuczciwe praktyki?
Bartosz Fogel:Trwają one od lat. Zastrzeżenia w tej kwestii zgłaszają głównie państwa Europy Środkowo-Wschodniej. Zdarza się, że producenci zmieniają recepturę produktu, nie informując o tym konsumentów. Na rynku środkowo i wschodnioeuropejskim znajdziemy produkty niby tej samej marki, w takim samym opakowaniu, ale gorszej jakości od odpowiedników. Na przykład: paluszki rybne, które w Polsce zawierają mniej mięsa niż w Niemczech, czy kawa z zaniżoną ilością kofeiny. Do tego dochodzi cała grupa produktów mlecznych.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Kontrowersyjne zachowania, awans do elitarnej jednostki policji, a w finale wpadka z mefedronem i zwolnienie – u...
Są przepisy umożliwiające walkę z hejtem i przemocą rówieśniczą w szkole, ale zbyt rzadko się z nich korzysta –...
Zmarł Mirosław Chojecki, współtwórca niezależnego ruchu wydawniczego w PRL, współorganizator Niezależnej Oficyny...
Tym, którzy wyrastają w środowisku niosącym na swoich barkach wielopokoleniową traumę, trudniej jest mówić o prz...
Muzeum Powstania Warszawskiego nie tylko upamiętnia bohaterów, ale uczy nowego patriotyzmu – opartego na przygot...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas