Ceny kakao wciąż rosną. Ceny czekolady uderzą po kieszeni smakoszy na całym świecie

Ceny kakao gwałtownie rosną a to może spowodować wzrost cen czekolady. Cieszą się rolnicy i niektórzy producenci czekolady.

Publikacja: 21.06.2023 19:04

Ceny kakao gwałtownie rosną

Ceny kakao gwałtownie rosną

Foto: Bloomberg

Wyższe ceny mogą być dobre dla rolników borykających się z problemami. Ale wzrost cen składników czekolady – w tym także kakao, nie będą dobrą wiadomością dla kupujących słodycze.

Czytaj więcej

Kakao staje się surowcem cennym jak złoto

Jak dotąd w tym roku kontrakty futures na kakao wzrosły o około 21 procent – informuje CNN. Wyższe ceny są napędzane przez popyt przewyższający podaż. W tym sezonie plony kakao są rozczarowująco niskie, prawdopodobnie z powodu chorób upraw i ulewnych deszczy. Na dodatek w przyszłym sezonie analitycy spodziewają się kolejnych słabych zbiorów z powodu El Niño, zjawiska naturalnie występującego w tropikalnym Oceanie Spokojnym, które zwykle przynosi cieplejsze globalne temperatury – złe warunki do uprawy kakao. Tymczasem popyt na kakao utrzymuje się na wysokim poziomie, szczególnie w Europie i Azji.

Początkowo prognostycy przewidywali dobrą podaż w tym roku, powiedział Joules. Jednak jak wynika z miesięcznego raportu Międzynarodowej Organizacji Kakao za kwiecień zbiory będą za małe by zaspokoić popyt. Głowna przyczyna to choroba, która zaatakował uprawy - wirus obrzęku pędów kakaowca (CSSV). Wirus jest przenoszony przez owady i od lat utrudnia produkcję w krajach będących największymi dostawcami kakao. Aby zwalczyć śmiertelną chorobę, rolnicy często muszą wyciąć chore drzewa i zasadzić nowe. Osiągnięcie szczytowej produkcji przez nowe drzewa może zająć lata – pisze CNN.

Czytaj więcej

KitKat zrywa współpracę z Fairtrade. Farmerzy zarobią mniej?

Według analityków do zmniejszenia zbiorów przyczyniły się także: starzejące się drzewa, które nie produkują tak dużo kakao, a także ulewne deszcze na Wybrzeżu Kości Słoniowej, największym światowym dostawcy kakao. Deszcz i wilgoć zwiększają prawdopodobieństwo, że choroby upraw mogą negatywnie wpłynąć na zbiory. Oprócz tegorocznych komplikacji, El Niño zagraża uprawom w przyszłym sezonie.

Zła pogoda w tym afrykańskim regionie upraw ma poważne implikacje dla światowego rynku kakao. Według Gro Intelligence, Wybrzeże Kości Słoniowej jest producentem prawie połowy światowej produkcji ziarna kakaowego, a Ghana, Kamerun i Nigeria razem dostarczają około jednej czwartej światowej produkcji ziaren kakaowca.

Wzrost cen może jednak być korzystny dla rolników, którzy również borykają się z problemami.

Producent czekolady Tony's Chocolonely z siedzibą w Amsterdamie, której celem jest ograniczenie wyzysku w łańcuchu dostaw kakao, z zadowoleniem obserwuje wzrost cen.

Czytaj więcej

Czekolada mocno zdrożeje. Ghana wstrzymuje sprzedaż ziarna kakao

„Bardzo się cieszymy, że ceny kakao rosną” – powiedział CNN Pascal Baltussen, szef działu wpływu i operacji w Tony's. „Ceny kakao były zbyt niskie, aby rolnicy z Afryki Zachodniej mogli zarobić na życie” - dodał. Kontrakty futures na kakao służą do określenia cen płaconych rolnikom za kakao na Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Ghanie. Przy wyższych cenach na rynku kontraktów terminowych „jest nadzieja, że cena płacona rolnikowi będzie miała pozytywny wpływ” na jego kondycję finansową - uważa Alex Assanvo, sekretarz wykonawczy Inicjatywy Cacao Côte d'Ivoire-Ghana. Zauważył, że wyższe ceny kontraktów futures są dobre, ale nie potrwają długo, ceny kakao w końcu spadną, a to ponownie odbije się na rolnikach

Podobnie jak inni producenci czekolady także Tony's został dotknięty rosnącymi cenami towarów nie tylko w kakao, ale także innych składników, takich jak cukier. To zmusiło firmę do podniesienia cen. Według danych firmy na początku tego roku Tony's podniósł swoje ceny dla detalistów w USA o około 8 proc., co jest pierwszą podwyżką od czasu wprowadzenia tej marki na rynek amerykański w 2015 roku.

Ceny podniosły również inne firmy produkujące czekoladę. A rosnące ceny kakao oznaczają, że mogą nadejść kolejne podwyżki cen. Kontrakty na kakao są długie, więc wyższe ceny prawdopodobnie jeszcze nie dotarły do kupujących. Ale ostatecznie producenci czekolady prawdopodobnie zapłacą więcej za kakao.

Wyższe ceny mogą być dobre dla rolników borykających się z problemami. Ale wzrost cen składników czekolady – w tym także kakao, nie będą dobrą wiadomością dla kupujących słodycze.

Jak dotąd w tym roku kontrakty futures na kakao wzrosły o około 21 procent – informuje CNN. Wyższe ceny są napędzane przez popyt przewyższający podaż. W tym sezonie plony kakao są rozczarowująco niskie, prawdopodobnie z powodu chorób upraw i ulewnych deszczy. Na dodatek w przyszłym sezonie analitycy spodziewają się kolejnych słabych zbiorów z powodu El Niño, zjawiska naturalnie występującego w tropikalnym Oceanie Spokojnym, które zwykle przynosi cieplejsze globalne temperatury – złe warunki do uprawy kakao. Tymczasem popyt na kakao utrzymuje się na wysokim poziomie, szczególnie w Europie i Azji.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Rolnictwo
Afera w rządzie Ukrainy. Minister podejrzany o kryminalny proceder
Rolnictwo
Polska wspomaga wojenną kasę Rosji importując nawozy. Najwięcej w UE
Rolnictwo
Węgry ograniczą import produktów rolnych z Ukrainy. Rosja zadowolona
Rolnictwo
Największy producent wina Rosji w mackach Kremla. Parodia w sądzie
Rolnictwo
Przybywa zboża z Rosji w Europie. Dojrzewa pomysł na cła