Eksport rolno-spożywczy UE silnie rośnie od początku roku, przy czym maj był rekordowy – poinformowała właśnie Komisja Europejska w comiesięcznym raporcie. Dodatnie saldo Unii w handlu żywnością niemal się podwoiło, dzięki skokowi z 1,3 mld euro do 2,1 mld.

Eksport w maju wzrósł o 13 proc. rok do roku i wyniósł 12,8 mld euro. Import także w tym czasie przyspieszył, ale jednak w spokojniejszym tempie 6 proc., do 10,7 mld euro. Komisja nie podaje w tym raporcie wartości eksportu od stycznia, ale w ciągu ostatnich 12 miesięcy Unia wysłała w świat żywność wartą 142,8 mld euro, o 4,3 proc. więcej niż rok wcześniej.
– Jeśli przyjrzeć się kategoriom produktowym, szczególny wzrost wartości eksportu zanotowano w handlu wieprzowiną (o 156 mln euro), alkoholach spirytusowych i likierach (wzrost o 151 mln euro), winie i wermucie (skok o 137 mln euro) i żywności dla dzieci (108 mln euro) – informuje KE w swoim raporcie. Z największym spadkiem eksportu musieli się z kolei mierzyć producenci mięsa wołowego i buraków cukrowych, olejów, w tym olejów palmowych i z oliwek, a także żywych zwierząt i kwasów tłuszczowych.
Czytaj także: Żywność: eksport rośnie, także do Czech i na Słowację