Miliony idą na roślinne zamienniki mięsa

Tylko na roślinne mleko, dania gotowe i pasty kanapkowe z roślin rocznie wydajemy już ponad 440 mln zł. Rynek dopiero zaczyna się rozwijać.

Aktualizacja: 08.10.2020 14:43 Publikacja: 08.10.2020 12:36

Miliony idą na roślinne zamienniki mięsa

Foto: Bloomberg

Jak podkreśla firma Nielsen, która zbadała po raz pierwszy ten sektor rynku - równolegle rośnie zarówno sprzedaż mięsa, jak i liczba innowacyjnych produktów dla wegetarian, a korzystają na tym wszyscy konsumenci. Po wegańskie produkty sięgają nie tylko wegetarianie, ale także osoby tylko ograniczające spożycie mięsa.

- Największą wartość osiągnęły mleka roślinne: 253 mln zł, dania gotowe typu wege burgery, czy falafele (107 mln zł) oraz pasty kanapkowe (81 mln zł). Wszystkie wskazane produkty odnotowują dwucyfrowe wzrosty wynoszące odpowiednio: 30 proc., 16 proc. i 23 procent - mówi Bożena Rudaś z Nielsen Connect. - Taki trend jest widoczny już od kilku lat. Wpływają na to postawy konsumentów o coraz zasobniejszych portfelach, gotowych wydawać więcej na zakupy spożywcze, poszukujący zdrowych produktów - dodaje.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”