Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 19.09.2025 12:08 Publikacja: 24.10.2022 03:00
Dania wege zyskują na popularności. W daniach na wynos i z dowozem zaczęły wręcz dominować, wynika z raportu Pyszne.pl
Foto: AdobeStock
Być może w przyszłości wszystkie obiekty sprzedające publicznie żywność w Europie będą musiały oferować również posiłki wegańskie. Tak się stanie, jeśli autorzy europejskiej inicjatywy obywatelskiej zbiorą w rok milion podpisów z co najmniej siedmiu krajów – wtedy Komisja Europejska będzie musiała zareagować.
Ekolodzy domagają się przepisów, które wprowadzą obowiązek oferowania wegańkich alternatyw, żywności i napojów w miejscach żywienia zbiorowego: w publicznych i prywatnych obiektach, czyli nie tylko restauracjach i stołówkach, ale też np. szpitalach czy stacjach benzynowych, szkołach, automatach do sprzedaży napojów, pizzeriach, barach kanapkowych i lodziarniach, a także „w gastronomii dostępnej przy autostradzie” – informują pomysłodawcy.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Słynny amerykański producent lodów Ben & Jerry’s traci jednego ze współzałożycieli. Jerry Greenfield odchodzi z...
Prawie połowa Niemców ma nadwagę, a 11. na 100. boryka się z kryzysem otyłości. Niemieckie władze chcą to zmieni...
Gdyby nie keczup i makaron z serem, Warren Buffett miałby o jeden problem mniej. Podczas niedawnego występu w st...
W rok ceny kawy na światowych giełdach się podwoiły. Podwyżki właśnie docierają na półki sklepowe w Polsce. Kons...
Po zaledwie roku pracy na stanowisku prezesa Nestlé Laurent Freixe musi pożegnać się z firmą. Powodem jest ukryw...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas